iRozhlas: Postoj k EU není jasný u Macrona ani Le Penové

Náš Martin Michelot v rozhovoru pro iRozhlas.cz odpovídal na otázky týkající se druhého kola francouzských prezidentských voleb a obou kandidátů - Emmanuela Macrona a Marine Le Pen.

Velmi zajímavé je také generační rozdělení francouzské společnosti, a to je možná to nejvíc znepokojující. Většina mladých mezi 18 a 35 lety se totiž rozhodla buď zdržet hlasování, nebo volit Jeana Luca Mélenchena či Marine Le Penovou. U mladých lidí převládá cynismus nebo úplná ztráta zájmu. Můžeme se tedy ptát, jak se tato generace, která představuje budoucnost Francie, bude stavět k politice.

Riziko politické destabilizace je skutečně velké. Pokud Emmanuel Macron v budoucnu uzná, že jeho vláda nemá dostatečnou podporu může několikrát rozpustit Národní shromáždění. Můžou se tak vystřídat třeba čtyři vlády a za pět let můžeme mít třeba i dvoje volby.

Změnu v jejím přístupu k euru lze vysvětlit i přes její nedávné spojenectví s Nicolasem Dupontem Aignanem. On i Marine Le Penová se teď musejí přiblížit politickému středu a oslovit i levicové voliče. I přes tuto změnu jí voliči zůstanou i nadále věrní. Tato kampaň je důkazem, že paměť voličů je schopná udržet události staré maximálně 48 hodin.

Celý rozhovor si můžete přečíst na iRozhlas.cz zde.

#Emmanuel Macron #Marine Le Pen #prezidentské volby #Francie

Martin Michelot
Výzkumný spolupracovník

Expertiza: NATO and transatlantické vztahy, evropská obranná a bezpečnostní politika, francouzská politika, volební procesy a sociální otázky, skupina Visegrád a CEE, institucionálné otázky EU

Související články



Institut pro evropskou politiku EUROPEUM
Staroměstské náměstí 4/1
Praha 1 - Staré Město
110 00

tel.: +420 212 246 552
email: europeum@europeum.org
https://www.europeum.org