TA3: Kabinet Draghiho získal důvěru, čeká ho hlasování ve sněmovně

Kabinet nového italského premiéra Maria Draghiho získal důvěru v Senátu. Vládu ještě čeká hlasování v poslanecké sněmovně. Očekává se, že i tam kabinet bývalého šéfa Evropské centrální banky uspěje. Více o tomto tématu pro slovenskou televizi TA3 řekl výzkumný spolupracovník institutu Europeum Alexandr Lagazzi.

Jaká je nová italská vláda? V čele je nepolitik, je tam 15 politiků a 8 nestranických odborníků, dá se tedy říct, že se jedná o úřednickou vládu? 

V zásadě ano. Jmenováním Maria Draghiho je především výsledkem volání po efektivní exekutivě, která má přivést jasnou vizi a přivést kompetenci pro potřebné ekonomické reformy a ekonomický restart v době koronavirové krize. Post Premiéra a jeho vlády shledali podstatnou podporu v parlamentu, tuším že právě 100 hlasů přes potřebnou sněmovní většinu, což se ještě uvidí dneska večer. Dá se tedy očekávat, že Draghi by se ihned pustil do práce s plným nasazením, které mu již v minulosti dalo reputaci záchranáře eurozóny. Zároveň je celkem standartní, že po vládní krizi, která nastala po pádu vlády Conte-2 se zvolí technokratická vláda, jejímž úkolem je se plně soustředit na další ekonomický vývoj země.

Celý rozhovor si můžete pustit zde

#Itálie #Volby

Alexandr Lagazzi
Výzkumný spolupracovník

Expertíza: Diplomacie, zahraniční politika EU, Itálie, Čína, mezinárodní bezpečnost, terorismus, behaviorální ekonomie

Související články



Institut pro evropskou politiku EUROPEUM
Staroměstské náměstí 4/1
Praha 1 - Staré Město
110 00

tel.: +420 212 246 552
email: europeum@europeum.org
https://www.europeum.org