Respekt: Ať vyhraje kdokoliv, nemyslím si, že francouzští voliči by z Unie odešli

Náš zástupce ředitele Martin Michelot v rozhovoru pro Respekt komentoval francouzské prezidentské volby a euroskepticismus.

Náš zástupce ředitele Martin Michelot v rozhovoru pro Respekt komentoval francouzské volby a euroskepticismus.

 Marine Le Pen má podle průzkumů překvapivě silnou podporu v řadách mladých voličů ve skupině 19 – 35 let. Čím to je?

Čtvrtina mladých ve Francii je nezaměstnaných. Mladí voliči cítí, že jejich ekonomické možnosti jsou mnohem níž než u předcházejících generací. Systém rovných příležitostí a meritokracie – vláda schopných, tohle všechno už podle nich nefunguje a nebude to fungovat ani dál. Proto se rozhodli volit krajní strany, které nabízejí snadná řešení jejich problémů. Marine Le Pen i krajně levicový kandidát Jean-Luc Mélenchon hovoří o posílení sociálního zabezpečení. Důležitější je však podle mě to, velká část mladých lidí k volbám pravděpodobně vůbec nepůjde. Máme velkou skupinu lidí v onom rozmezí, kteří jsou vůči politice apatičtí; nevěří tomu, že politici mohou něco udělat.

 Marine Le Pen je silně i euroskeptici, stejně jako Jean-Luc Mélenchon. I to mladé voliče rovněž přitahuje?

Určitá skupina mladých lidí určitě euroskeptická je. A tito dva kandidáti jim vysvětlují, že Evropská unie může za to, v jakém stavu je současné francouzské hospodářství, že EU je zodpovědná za odliv práce, protože příležitosti ve strojním průmyslu jsou nyní především ve východní a střední Evropě, a že sektor služeb se rovněž odlévá do jiných států. Ani jeden z nich přitom nepředkládá rozumná řešení těchto problémů, jen veškerou zodpovědnost připisují Evropské unii. Stále však platí, že většina mladých Francouzů bude volit Emanuela Macrona, který EU brání a prohlašuje, že Francie bude silnější, když v Unii zůstane - a zároveň, že Unie bude silnější s Francií jako členem.

Celý rozhovor je dostupný na stránkách Respektu zde

#Respekt #Francie #francouzské volby #prezidentské volby #euroskepticismus #Marine Le Pen #Jean-Luc Mélenchon

Martin Michelot
Výzkumný spolupracovník

Expertiza: NATO and transatlantické vztahy, evropská obranná a bezpečnostní politika, francouzská politika, volební procesy a sociální otázky, skupina Visegrád a CEE, institucionálné otázky EU

Související články



Institut pro evropskou politiku EUROPEUM
Staroměstské náměstí 4/1
Praha 1 - Staré Město
110 00

tel.: +420 212 246 552
email: europeum@europeum.org
https://www.europeum.org