EURONEWS: Moskva a Praha vyhostily diplomaty kvůli explozi z roku 2014

Ředitel institutu EUROPEUM Vladimír Bartovic byl hostem zpravodajství Euronews. Vyjadřoval se zde k aktuální diplomatické situaci vzniklé na základě výbuchu muničího skladu ve Vrběticích.

České služby zjistily, co se stalo už v roce 2018, nicméně proces shromažďování důkazů trval dva roky, a proto bylo vše odhaleno až nyní. Je také třeba podotknout, že podle českých služeb bylo všech 18 ruských diplomatů zpravodajskými agenty. Zhoršení diplomatických vztahů pozorujeme během posledních několika let, nyní celá situace vyeskalovala. Česká republika bude očekávat určitou solidaritu mezi členskými státy EU a NATO a vyloučení ruských diplomatů. Země EU by také mohly rozšířit sankční seznam o osoby spojené s výbuchem ve Vrběticích. Mezi českou politickou elitou panuje společné přesvědčení, že to, co Rusko udělalo, byl teroristický útok, přestože Česká republika nebyla jeho primárním cílem. 

#Vrbětice #Diplomacie #Rusko

Expertiza: Institucionální problémy EU, Ekonomicke a Měnové Unie, Euro a Evropský rozpočet, Brexit, zahraniční politika EU, rozšíření EU na Západní Balkán, Slovenská zahraniční a domácí politika a ekonomické problematiky

Související články



Institut pro evropskou politiku EUROPEUM
Staroměstské náměstí 4/1
Praha 1 - Staré Město
110 00

tel.: +420 212 246 552
email: europeum@europeum.org
https://www.europeum.org