ČRo Plus | Dopady výsledku prezidentských voleb na Tchaj-wanu

Už potřetí v řadě zvítězil v prezidentských volbách na Tchaj-wanu kandidát demokratické pokrokové strany. Hlavou státu se stane dosavadní viceprezident William Lai, kterého Čína označuje za potížistu a separatistu. Sbližování s Pekingem se tedy neočekává, spíše naopak. Co všechno ale tyto volby znamená, hlavně z ekonomického hlediska, okomentovala pro Český Rozhlas Plus naše výzkumnice Zuzana Krulichová.

"Tak pro světový trh výsledky těchto voleb znamenají stabilitu a pokračování té dosavadní vlády, a neočekávají se nějaké zásadní změny nebo zásadní výkyvy, minimálně v tom krátkodobém měřítku. V tom dlouhodobém měřítku tenhle výsledek vlastně znamená nějakou možnost dalších zvyšujících se tenzí mezi Tchaj-wanem a Čínou, což přináší nestabilitu i na ty trhy, které na to mohou nějakým způsobem reagovat - ale zatím se tak víceméně nestalo."

Celý rozhovor si můžete poslechnout zde (cca od 8:15).

#Volby #Tchaj-wan

Zuzana Krulichová
Výzkumná pracovnice

Zuzana je výzkumnou pracovnicí v programu Globální Evropa v Institutu pro evropskou politiku EUROPEUM. Studuje doktorský program na Katedře evropských studií, IMS, Fakultě sociálních věd Univerzity Karlovy. Vystudovala mezinárodní vztahy na univerzitě v Leidenu a teritoriální studia na FSV UK. Během studií strávila nějaký čas na univerzitách v Londýně, Tchaj-peji nebo v Krakově. Zabývá se evropskou zahraniční politikou, především se zaměřením na oblast Indo-Pacifiku nebo infrastrukturní projekty jako je Nová hedvábná stezka nebo Global Gateway. Další pracovní zkušenosti získala například v Člověku v tísni.

Související články



Institut pro evropskou politiku EUROPEUM
Staroměstské náměstí 4/1
Praha 1 - Staré Město
110 00

tel.: +420 212 246 552
email: europeum@europeum.org
https://www.europeum.org