Hlavné Správy: Asociačná dohoda s Ukrajinou môže priniesť väčší tlak z Ruska

Jaký má pro Ukrajinu význam Asociační dohoda s EU? Jak v celém případu figuruje Rusko? Nelly Tomčíková pro slovenský deník Hlavné Správy.

Nelly Tomčíková komentovala pro Hlavné Správy Asociační dohodu mezi EU a Ukrajinou. Přinesla zemi jen pozitiva a naplnila vůbec očekávání občanů Ukrajiny?

Asociační dohoda upravuje ako politický, tak ekonomický vzťah krajiny s členmi EÚ, a tým Ukrajine umožňuje nielen získať ekonomické výhody, ale aj stanoviť rámec pre harmonizáciu práva a štandardov EÚ, demokratizáciu politického systému a podobne. Dohoda je pre Ukrajinu akýmsi symbolom pre vykročenie zo sféry vplyvu Ruska po 25 rokoch od vyhlásenia nezávislosti.

Asociačná dohoda však možnosť vstupu do EÚ Ukrajine neprinesie, myslí si Tomčíková. “Preto môže naopak byť veľkým sklamaním pre verejnosť, ktorá za jej podpísanie v roku 2013/2014 bojovala. Perspektíva členstva v EÚ je veľmi citlivá téma pre obe strany a vágna a nepresná rétorika predstaviteľov EÚ smerom k Ukrajine o jej možnom či nemožnom členstve napomáha negatívnym náladám ukrajinskej verejnosti voči EÚ."

Článek naleznete v archivu deníku Hlavné Správy, celá práce Nelly Tomčíkové z loňského října na téma Asociační dohody je dostupná zde.

#Ukrajina #Asociační dohoda #Rusko

Nelly Tomčíková
Výzkumná spolupracovnice

Expertíza: Finanční management, management projektů, EU-Ruské/východní partnerské vztahy, zahraníční spolupráce.

Související články



Institut pro evropskou politiku EUROPEUM
Staroměstské náměstí 4/1
Praha 1 - Staré Město
110 00

tel.: +420 212 246 552
email: europeum@europeum.org
https://www.europeum.org