RTVS: Macronova vize budoucnosti EU

Vladimír Bartovic komentoval pro slovenskou RTVS projev Emmanuela Macrona o budoucnosti EU na pařížské Sorbonně.

Vladimír Bartovic komentoval pro slovenskou RTVS projev Emmanuela Macrona o budoucnosti EU na pařížské Sorbonně. Emmanuel Macron kritizoval evropské politiky, kteří dovolili pochybnosti o Evropské unii.

Mluvil o národních politicích mnohých členských zemích Evropské unie, kteří EU, hlavně od roku 2009, kdy začla finanční a ekonomická krize, používali jako fackovacího panáka. Když se jim něco nedařilo na národní úrovni, tak bylo nejjednodušší obvinit EU, že ta je neschopná. Zároveň si ti politici v těch členských zemích, včetně Slovenska, zvykli obviňovat Brusel jako společenství nikým nevolených byrokratů, přitom zamlčeli B, že Brusel znamená členské státy, které rozhodují.

Francouzský prezident také navrh zřídit Evropskou azylovou agenturu, která by zrychlila a zkoordinovala imigrační procedury. Zároveň také žádal přísnější kontrolu hranic Evropské unie.

Jedná se o nesmírně složitou problematiku, názory členských států se velmi liší. S přísnější kontrolou vnějších hranic EU nemá problém téměř nikdo, ale návrhy na vytvoření Evropských občanských průkazů, nebo vytvoření Evropské azylové agentury, která by rozhodovala místo členských zemí o udělení, nebo neudělění azylu, je podle mě absolutně neprosaditelné.

K otázkám společné obrany, jako je návrh na společný evropský rozpočet na obranu, společná obraná strategie a vznik intervenční jednotky se vyjádřil takto:

Nemyslím si, že jde o něco tak nového , v současnosti existují v rámci EU bojové skupiny - Battlegroups, které ale nikdy nebyly nasazené, a to i kvůli odporu Velké Británie, nebo členských zemí EU, které jsou zároveň členy NATO a primárně vždy zodpovědnost za řešení konfliktů, nebo vojenské mise viděli v NATO. 

Ekonomická otázka se týkala zejména společného rozpočtu eurozóny. Otázka redaktorky byla, zda je toto další náznak dvourychlostí Evropy, nebo jde o nabádání ostatních zemí, aby se připojili k eurozóně.

Podle mě je to potvrzení dvourychlostní Evropy, ta dvourychlostní Evropa zkrátka existuje, už dlouho. Existence eurozóny, nebo Schengenu, kde se neúčastní všechny členské země, je důkazem. Prohlubující se integrace eurozóny je krok, který se očekává v EU už od roku 2009 a postupně probíhá, například můžeme zmínit Evropskou bankovní unii.

 

Celý rozhovor si můžete poslechnout v archivu RTVS v čase [20:47 - 26:59].

#macron #francie

Expertiza: Institucionální problémy EU, Ekonomicke a Měnové Unie, Euro a Evropský rozpočet, Brexit, zahraniční politika EU, rozšíření EU na Západní Balkán, Slovenská zahraniční a domácí politika a ekonomické problematiky

Související články



Institut pro evropskou politiku EUROPEUM
Staroměstské náměstí 4/1
Praha 1 - Staré Město
110 00

tel.: +420 212 246 552
email: europeum@europeum.org
https://www.europeum.org