ČRo Plus: Nově připravovaná smlouva mezi Francií a Německem k výročí Elysejské smlouvy z roku 1963

Náš Vladimír Bartovic komentoval pro Český rozhlas Plus nové dohody mezi Francií a Německem, ke kterým vyzývají vlády obou zemí. Tato nová dohoda má být též symbolickým krokem k výročí Elysejské smlouvy z roku 1963, kterou podepsali Charles De Gaulle a Konrád Adenauer.

Náš Vladimír Bartovic komentoval pro Český rozhlas Plus nové dohody mezi Francií a Německem, ke kterým vyzývají vlády obou zemí. Tato nová dohoda má být též symbolickým krokem k výročí Elysejské smlouvy z roku 1963, kterou podepsali Charles De Gaulle a Konrád Adenauer. Jaký význam měla tato dohoda v 60. letech? Je nutné si připomínat výročí Elysejské smlouvy? 

Elysejská smlouva měla obrovský význam i když zpočátku jiný jak pro Francii, tak pro Německo. Francie si díky ní utvrdila vedoucí postoj v rámci Evropy a též určitě vymezení se vůči Spojeným státům. Zatímco pro Německo tato smlouva znamenala definitivní potvrzení Německa jako jednoho ze základních kamenů Evropy, která tímto podpisem jistým způsobem rehabilitovala svojí vinu za druhou světovou válku. 

Je důkežité si připomínat Elysejskou smlouvu a jakou roli hraje dne? 

Určitě je důležité si toto výročí připomenout. Pro Francii a Německo jde o stejnou připomínku jako pro Česko a Slovensko. Nicméně doba, v které dnes žijeme již neodpovídá době Elysejské smlouvě a proto nová smlouva mezi Německem a Francí bude též modernizovanou verzí, která bude lépe odpovídat nynější podobě obou států. 

Více o vztazích mezi Francií a Německem v záznamu ČRo, který se můžete poslechnout zde [10:12 - 10:22].

#ČRo Plus #Rozhovor #Francie #Německo #Elysejská smlouva

Expertiza: Institucionální problémy EU, Ekonomicke a Měnové Unie, Euro a Evropský rozpočet, Brexit, zahraniční politika EU, rozšíření EU na Západní Balkán, Slovenská zahraniční a domácí politika a ekonomické problematiky

Související články



Institut pro evropskou politiku EUROPEUM
Staroměstské náměstí 4/1
Praha 1 - Staré Město
110 00

tel.: +420 212 246 552
email: europeum@europeum.org
https://www.europeum.org