TA3: Podpis nové dohody o přátelství

Vladimír Bartovic byl hostem studia TA3, kde komentoval výročí podpisu Elysejské smlouvy mezi Francií a Německem.

Vladimír Bartovic byl hostem studia TA3, kde komentoval výročí podpisu Elysejské smlouvy mezi Francií a Německem. Jak moc významná smlouva to byla tehdy a jaký má význam pakt Francie a Německa dnes?

Smlouva znamenala velký přelom ve vztazích Francie a Německa, jednalo se o završení snahy o to, aby Francie a Německo, po tom, co byly dlouhé století rivaly, se stali partnermi. Byla velice důležitá i pro tehdejší Evropské společenství, dnešní EU, protože znamenala, že Francie a Německo budou v rámci evropské integrace tahat za jeden provaz.

Elysejská smlouva byla podpsaná v roce 1963, jaký význam má dnes?

Francie a Německo jsou nejbližšími partnery, v rámci Evropské unie jsou takzvaným francouzsko-německým motorem evropské integrace. Od té doby o Německu a Francii nemůžeme říci, že by měli nějaké vážné spory. To co odlišuje rok 1963 a 2018 je hlavně vnější prostředí, které se významným způsobem změnilo. Už neexistuje východní blok, který byl nepřítelem francouzsko-německého tandemu. Německo je sjednocené, Francie není koloniální mocnost, EU má 28 členů, změnilo se dramaticky prostředí i co se týká vědecko-technického rozvoje, globalizace a právě o tom je i ta současná snaha Elysejskou smlouvu modernizovat a přizpůsobit jí nové politické, společenské a světové realitě. 

Celý rozhovor je dostupný v archivu TA3 [00:00 - 6:00].

#Francie #Německo #Elysejská smlouva

Expertiza: Institucionální problémy EU, Ekonomicke a Měnové Unie, Euro a Evropský rozpočet, Brexit, zahraniční politika EU, rozšíření EU na Západní Balkán, Slovenská zahraniční a domácí politika a ekonomické problematiky

Související články



Institut pro evropskou politiku EUROPEUM
Staroměstské náměstí 4/1
Praha 1 - Staré Město
110 00

tel.: +420 212 246 552
email: europeum@europeum.org
https://www.europeum.org