ČRo Plus: Summit EU a kauza Skripal

Vladimír Bartovic pro Český rozhlas Plus komentoval výsledné stanovisko zemí EU po dvoudenním summitu v Bruselu.

Vladimír Bartovic pro Český rozhlas Plus komentoval výsledné stanovisko zemí EU po dvoudenním summitu v Bruselu, kde jedním z hlavních témat byl útok nervovým plynem na bývalého ruského agenta žijícího ve Velké Británii. Jak složité bylo pro členské země EU najít společné stanovisko?

Rusko bylo v minulosti vždy zahraničně-politicko otázkou, kde se mezi evropskými lídry a mezi evropskými zeměmi těžko hledala shoda. Už i v minulosti častokrát jednotlivé členské země měli různé názory na to, jak tvrdě postupovat vůči Rusku, ať už je to otázka sankcí, nebo spolupráce v oblasti energetiky a tak dále. To, že se podařila teď nalézt shoda alespoň na tom prohlášení, je něco co je potřeba, vzhledem k tomu, co jsem předtím řekl, ocenit. 

[Vyhošťování diplomatů] je standartní forma jak se odpovídá v diplomacii na nějaký problém, je to standartní forma prostestu nebo politické sankce a je to ještě celkem mírná forma sankcí. (...) Česká republika má důvody, aby takovým způsobem Rusko politicky sankcionovala. Pro mě se v první řadě jedná o to neskutečné obvinění České republiky, že z ČR by mohla pocházet takováto chemická látka.

Celý rozhovor je dostupný v archivu ČRo Plus [15:27-21:44].

#Novičok #Skripal #Sankce #Rusko

Expertiza: Institucionální problémy EU, Ekonomicke a Měnové Unie, Euro a Evropský rozpočet, Brexit, zahraniční politika EU, rozšíření EU na Západní Balkán, Slovenská zahraniční a domácí politika a ekonomické problematiky

Související články



Institut pro evropskou politiku EUROPEUM
Staroměstské náměstí 4/1
Praha 1 - Staré Město
110 00

tel.: +420 212 246 552
email: europeum@europeum.org
https://www.europeum.org