ČRo Plus: Francouzský prezident volá po dvourychlostní Evropě

Poslechněte si komentář Vladimíra Bartovice, tentokrát pro ČRo Plus, k proslovu Emmanuela Macrona.

Poslechněte si komentář Vladimíra Bartovice, tentokrát pro ČRo Plus, k proslovu Emmanuela Macrona. Francouzský prezident volá po dvourychlostní Evropě, kde pomalejší nebudou brzdit ty rychlejší. 

Samotnou eurozónu nelze udělat vícerychlostní, ta musí postupovat stejnou rychlostí, ta další rychlost se nabízí pro ty země, které se eurozóny neúčastní. (...) Základní podmínka je, aby i přesto zůstala Evropská unie jednotná a aby ta první rychlost zůstala otevřená pro ostatní země - to je nejzákladnější podmínka. Bohužel ten vývoj v EU už v minulosti ukázal, že tomu není vždy tak, ukazuje to příklad Rumunska a Bulharska, které se nemůžou dostat do Schengenu, ikdyž se hodně snaží.

Dalším tématem byl návrh na transnacionální kandidátky při volbách do Evropského parlamentu.

Tyto úvahy probíhají po mnoho let (...) Ten potenciál toho nápadu tady do budoucna je, podle mě je to ale otázka hodně vzdálené budoucnosti.

Celkově pak náš ředitel hodnotil projev Emmanuela Macrona kladně, protože se po dlouhé době našel státník, který vystoupil s jasnou vizí, jak si budoucnost Unie ve střednědobém horizontu představuje.

 

Celý rozhovor najdete v archivu ČRo Plus v čase [14:50 - 20:56].

#francie #macron

Expertiza: Institucionální problémy EU, Ekonomicke a Měnové Unie, Euro a Evropský rozpočet, Brexit, zahraniční politika EU, rozšíření EU na Západní Balkán, Slovenská zahraniční a domácí politika a ekonomické problematiky

Související články



Institut pro evropskou politiku EUROPEUM
Staroměstské náměstí 4/1
Praha 1 - Staré Město
110 00

tel.: +420 212 246 552
email: europeum@europeum.org
https://www.europeum.org