RTVS: Francouzské pravicové primárky

Náš zástupce ředitele Martin Michelot hovořil pro Rádio Slovensko RTVS o výsledcích prvních francouzských primárek konzervativní pravice.

Francie má za sebou první kolo hlasování o kandidátovi na prezidenta, který bude zastupovat republikány. Očekáváný politický návrat bývalého francouzského prezidenta Nicolase Sarkozyho se nekoná, jelikož v prvním kole utrpěl drtivou porážku. V neděli čeká Francii druhé kolo, ve kterém voliči rozhodnou, kdo bude bojovat o Elysejský palác. Outsider François Fillon vyšachoval ze hry favorita konzervativců Sarkozyho. Právě on dal Fillonovi křeslo premiéra ve svém kabinetě v roce 2007. Jak je tedy možné, že favorit Sarkozy tolik propadl? Tuto otázku pro Rádio Slovensko zodpověděl náš zástupce ředitele Martin Michelot:

Nicolas Sarkozy byl kandidátem, který společnost rozděloval. Pro mnohé voliče reprezentuje porážku, kterou utrpěl od socialistů v roce 2012. Vyšetřuje ho policie a hrozí mu další soudní procesy. Vítěz prvního kola primárek François Fillon zastupuje konzervativní katolíky. Tento tábor zmobilizoval současný socialistický prezident Holland, který dal zelenou manželství homosexuálů. Jedna skupina Fillonovy kampaně vyhlásila, že tuto otázku nebude znovu otevírat, ale bude bojovat proti tomu, aby si homosexuálové nemohli adoptovat děti.

François Fillon prosazuje politiku šetření. Zmínil, že Francouzi musí víc pracovat a chce zrušit půl milionu pracovních míst ve veřejném sektoru. V čase, kdy země čelí teroristické hrozbě a dominuje otázka náboženství se mu podařilo zmobilizovat víc voličů.

Celý rozhovor si můžete poslechnout zde v čase [11:10 - 13:45].

#RTVS #Francie #prezidentské volby #primárky

Martin Michelot
Výzkumný spolupracovník

Expertiza: NATO and transatlantické vztahy, evropská obranná a bezpečnostní politika, francouzská politika, volební procesy a sociální otázky, skupina Visegrád a CEE, institucionálné otázky EU

Související články



Institut pro evropskou politiku EUROPEUM
Staroměstské náměstí 4/1
Praha 1 - Staré Město
110 00

tel.: +420 212 246 552
email: europeum@europeum.org
https://www.europeum.org