Café Evropa | Občanský aktivismus v pasivní společnosti?

Zveme vás na další debatu v rámci cyklu Café Evropa, tentokrát na téma: "Občanský aktivismus v pasivní společnosti?". Debata se uskuteční v pátek 27. října od 12:15 v rámci programu festivalu dokumentárních filmů Ji.hlava a bude se odehrávat v prostorách kina DKO I.

Vstup na debatu je možný pouze s platnou vstupenkou na festival Ji.hlava. Debata nebude streamovaná online, později bude k dispozici záznam.
Debatu organizuje Evropská komise v ČR, Kancelář Evropského parlamentu v ČR, Mezinárodní festival dokumentárních filmů Ji.hlava a Institut pro evropskou politiku EUROPEUM.

Adresa: Tolstého 1455, Jihlava.

Hosté:

  • Stanislav Daniel, aktivista a expert na vzdělávání
  • Michaela Šojdrová, poslankyně Evropského parlamentu, Evropská lidová strana

Moderátor: Viktor Daněk, zástupce ředitele, Institut pro evropskou politiku EUROPEUM
------
Současný svět nabízí nejrůznější možnosti a cesty k aktivnímu zapojení do věcí veřejných. Občanská angažovanost je jedním ze základních kamenů demokratického uspořádání. Účast na veřejném životě umožňuje občanům ovlivnit podobu svého okolí, zapojit se do nejrůznějších místních komunit nebo veřejně prospěšných organizací, a především se aktivně podílet na zlepšení a utváření společnosti jako celku. Zároveň může stranám zapojeným v rozhodovacích procesech přinést další pohled na probíraná témata. K tomu, aby byla spolupráce úspěšná, je však potřeba otevřenost a zapojení všech stran, což nemusí být vždy samozřejmostí.
Jakým způsobem podporovat občanskou angažovanost a jak zvýšit zapojení občanů do rozhodování o veřejných záležitostech? Jaký mají vliv média na účast občanů ve veřejném životě? Jak motivovat mladou generaci k většímu zapojení do věcí veřejných? Co jsou největší pozitiva, která může participace v občanské společnosti přinést? A jaká s sebou nese negativa? Proč se vůbec angažovat ve svém okolí, nebo dokonce vstupovat do politiky?
------

Máte-li jakýkoliv dotaz, obrátit se na nás můžete na e-mailu debaty@cafe-evropa.cz.
Budeme se těšit na Vaši účast!

#Café Evropa #debata #aktivismus

Ondřej Pešek
Manažer kanceláře a projektů

Související články



Institut pro evropskou politiku EUROPEUM
Staroměstské náměstí 4/1
Praha 1 - Staré Město
110 00

tel.: +420 212 246 552
email: europeum@europeum.org
https://www.europeum.org