POZVÁNKA: EU± // Evropská politika nové vlády

Zveme Vás na další debatu ze série EU± o tom, jak se bude nová vláda stavět k Evropské unii a jak se její evropská politika bude lišit od vlády Andreje Babiše. Debata proběhne online formou ve čtvrtek 25. listopadu 2021 od 18:00.

Říjnové volby do Poslanecké sněmovny přinesly jednoznačný výsledek, který umožní stranám dosavadní opozice vytvořit novou vládu. U vlády odcházející bylo někdy těžké odhadnout, jakou evropskou politiku bude prosazovat, jelikož v některých případech měnila svá stanoviska nebo hlasovala jinak, než následně prezentovala v České republice. Od nové vlády se čeká jasnější komunikace i postoj vůči Evropské unii. Zároveň však platí, že nastupující pětikoalice bude mít před sebou velké množství výzev – od organizace českého předsednictví v Radě EU, přes projednávání legislativního balíčku Fit for 55 nebo nových fiskálních pravidel pro členské státy, po snahu dokončit jednotný trh EU, včetně digitálního trhu. 
Jak se bude nová vláda stavět k Evropské unii? Kdo budou klíčoví aktéři, kteří budou mít na starosti českou EU politiku? Jaká velká témata stojí před novým kabinetem? A jak se bude evropská politika nastupující vlády lišit od vlády Andreje Babiše? Na tyto a další otázky odpoví naši hosté.

 

Hosté: 
- Zdeněk Beránek, ředitel, Institut pro evropskou politiku EUROPEUM
- Ondřej Houska, redaktor, Hospodářské noviny 
- Pavlína Janebová, ředitelka pro výzkum, Asociace pro mezinárodní otázky 

Moderátorka:
Zuzana Stuchlíková, výzkumná spolupracovnice, Institut pro evropskou politiku EUROPEUM

Událost můžete sledovat na facebookovém eventu a na stránkách EUROPEUM.
#EU #vláda #debata

Vít Havelka
Seniorní výzkumný pracovník

Expertiza: Institucionální vztahy EU se členskými státy, europeizace, transformativní role Evropské unie

Související články



Institut pro evropskou politiku EUROPEUM
Staroměstské náměstí 4/1
Praha 1 - Staré Město
110 00

tel.: +420 212 246 552
email: europeum@europeum.org
https://www.europeum.org