POZVÁNKA | EU± // Jak zreformovat EU instituce?

Zveme Vás na další debatu ze série EU±, tentokrát na téma "Jak zreformovat EU instituce?". Diskuzi můžete sledovat online na naší Facebookové stránce v pondělí 18. prosince 2023 od 18:00.

Změna fungování evropských institucí je v současné době v Bruselu žhavým tématem, ačkoli zpravodajství v České republice a diskurz domácích politiků to zcela neodráží. Většina bloku si totiž uvědomuje, že současné nastavení vztahů mezi klíčovými aktéry evropské politiky již nyní brzdí akceschopnost sedmadvacítky, a tato skutečnost bude postupem času stále viditelnější. To se projevilo v nejednotné reakci evropských států na izraelsko-palestinský konflikt nebo v pravidelných zdlouhavých jednáních ve snaze najít jednotnou odpověď na ruskou agresi vůči Ukrajině.


Změna fungování se však netýká pouze zahraniční politiky, ale i sociální oblasti, rozpočtu či daní. Nemá proto smysl strkat hlavu do písku, ale je třeba, aby se Česká republika k tématu konstruktivně postavila a přišla s návrhy, jak postupovat dále.
Je vůbec potřeba reforem a změn v práci hlavních evropských institucí? Jak by tyto změny měly vypadat? Kdo je v současné době podporuje a jak se k tomu staví Česká republika?

To proberou v debatě EU+-:
? Vít Havelka, seniorní výzkumný pracovník, Institut pro evropskou politiku EUROPEUM
? Tomáš Weiss, profesor, Institut mezinárodních studií, Fakulta sociálních věd Univerzity Karlovy
? Aneta Zachová, šéfredaktorka, Euractiv.cz

Debata je spolufinancovaná v rámci programu Evropské unie "Občané, rovnost, práva a hodnoty".
Budeme vysílat živě na facebookových stránkách Institutu pro evropskou politiku EUROPEUM a Katedry evropských studií IMS FSV UK.

#debata #EU #reformy

Související články



Institut pro evropskou politiku EUROPEUM
Staroměstské náměstí 4/1
Praha 1 - Staré Město
110 00

tel.: +420 212 246 552
email: europeum@europeum.org
https://www.europeum.org