POZVÁNKA: Café Evropa online: Rostoucí ceny energií – jak se s nimi vypořádat v Česku a co může udělat EU?

Ceny energií v posledních týdnech závratně stoupají napříč Evropou i světem. Například v Evropě cena zemního plynu na chvíli vzrostla až o více než 800 procent. Zemní plyn se v mnohých státech využívá k vytápění domácností a také dodává elektřinu průmyslu a ve snahách upustit od využívání uhlí má hrát důležitou roli. Nejen o tom, jak se vypořádat s rostoucími cenami energií bude další z debat Café Evropa. Debata proběhne ve čtvrtek 18.11. od 17:30 online na našem Facebooku.

Nedostatek plynu na trhu může zároveň vážně ohrozit další oživování evropské ekonomiky. Cenu energií tlačí vedle snahy oživit ekonomiku také vysoká konkurenční poptávka v Asii, nižší zásoby po nepřiměřeně chladném jaru a horkém létu v Evropě, nižší dodávky z Norska kvůli opravám infrastruktury a ruské taktizování s plynovodem Nord Stream 2. Kvůli růstu cen na trhu ukončují také činnost někteří velcí dodavatelé – v Česku například skončil jeden z největších dodavatelů energií, Bohemia Energy. Pro statisíce zákazníků to znamená automatický přechod k jiným dodavatelům, mnohdy ale za méně výhodné ceny. 

Můžeme hovořit o aktuální situaci jako o další energetické krizi a jak se současná situace liší od krize v roce 2009? Jak reaguje Česko a další evropské státy na masivní nárůst cen energií? Co je možné dělat na úrovni EU? Jaký podíl má na současném růstu cen Rusko? A jakou roli v tom hraje zelená transformace či Zelená dohoda pro Evropu? Dokážou investice do nových větrných nebo fotovoltaických elektráren plně pokrýt výpadky v produkci? Jak je ve spojitosti s cenami elektřiny důležitý vývoj počasí? Jakým směrem se může situace vyvíjet a čeká nás energetický kolaps?

Hosty debaty budou:

  • Kateřina Davidová, výzkumná pracovnice, Institut pro evropskou politiku EUROPEUM
  • Radoš Horáček, Generální ředitelství pro energetiku, Evropská komise
  • Tomáš Smejkal, vedoucí oddělení, Odbor strategie a mezinárodní spolupráce v energetice, Ministerstvo průmyslu a obchodu
  • Evžen Tošenovský, člen Výboru pro průmysl, výzkum a energetiku, Evropský parlament
  • Viktor Vodička, ředitel ústavu, Sdružení českých spotřebitelů 

 Moderátor: Luboš Palata, Denik.cz

Debatu organizuje Evropská komise v ČR, Kancelář Evropského parlamentu v ČR a EUROPEUM Institute for European Policy. Mediálním partnerem debaty je Deník.cz.

Akci budeme vysílat živě online a přímý přenos bude možné sledovat na facebookové stránce Café Evropa. Do diskuze se budete moci zapojit přímo během debaty pomocí komentářů pod videem. Živé vysílání bude k dispozici zde.

Máte-li jakýkoliv dotaz, obrátit se na nás můžete na e-mailu debaty@cafe-evropa.cz.
Budeme se těšit na Vaši účast!

#Café Evropa #energie #ceny #EU

Kristína Chlebáková
Projektová manažerka, Manažerka Prague European Summit

Související články



Institut pro evropskou politiku EUROPEUM
Staroměstské náměstí 4/1
Praha 1 - Staré Město
110 00

tel.: +420 212 246 552
email: europeum@europeum.org
https://www.europeum.org