POZVÁNKA | Café Evropa: Dezinformace – kdo je šíří a proč?

Zveme vás na další debatu v rámci cyklu Café Evropa, tentokrát na téma: "Dezinformace – kdo je šíří a proč?" Debata se bude konat 7. listopadu v 17:30 online na naší Facebookové stránce.

Dezinformace jsou v posledních letech hojně diskutovaným tématem. Šířením nepravdivých informací, které budí mnoho emocí, se zúčastněné strany snaží ovlivnit myšlení společnosti ve svůj prospěch. Za počátek jejich rapidního šíření je často označováno období okolo ruské anexe Krymu. Od té doby se dezinformace staly neoddělitelnou součástí všech zásadních politických témat. Zaznamenat jsme je mohli po celém světě, a to například v souvislosti s pandemií koronaviru, volbami v USA nebo v případě ruské invaze na Ukrajinu. V posledních letech se tak objevuje čím dál více snah o boj proti dezinformacím. Evropská komise například letos ještě posílila svůj Kodex zásad boje proti dezinformacím z roku 2018, kterým se snaží například o větší ověřování faktů u informací v online prostředí. Česko v tomto ohledu například vytvořilo pozici Zmocněnce vlády pro média a dezinformace. Zároveň se snaží podpořit rozvoj kritického myšlení na školách za účelem umět dezinformace rozpoznat, neuvěřit jim a nešířit je dál. Odpůrci boje proti dezinformacím však argumentují cenzurou a ohrožením svobody slova, která je zahrnuta i v Evropské úmluvě o lidských právech.

Jak rozpoznat dezinformace a nešířit je dál? Co přesně dělá EU v boji proti dezinformacím? Jak se zorientovat ve světě, kde jsme mnohdy přehlceni informacemi? Jak můžeme bojovat proti válečným dezinformacím? Kde jsou hranice cenzury a svobody projevu? Co jsou pozitiva a negativa Kodexu zásad boje proti dezinformacím? Jak můžeme ve školách nasměrovat děti ke kritickému myšlení? Co víc můžeme dělat ve školách, abychom ochránili budoucí generace proti nepravdivým zprávám?

Debatu organizuje Evropská komise v ČR, Kancelář Evropského parlamentu v ČR a Institut pro evropskou politiku EUROPEUM. Mediálním partnerem debaty je Deník.cz

Hosté:

  • Markéta Gregorová, poslankyně Evropského parlamentu, Piráti, skupina Zelených/Evropské svobodné aliance
  • Petra Mlejnková, odborná asistentka, Katedra politologie Fakulty sociálních studií Masarykovy univerzity
  • Dominik Presl, vedoucí analytické sekce, Oddělení strategické komunikace, Úřad vlády ČR

Moderátorka: Kateřina Etrychová

Událost bude možné sledovat online na Facebooku. Do diskuze se budete moci zapojit přímo během debaty pomocí komentářů pod videem. 
Živé vysílání bude k dispozici zde.

#debata #dezinformace

Kristína Chlebáková
Projektová manažerka, Manažerka Prague European Summit

Související články



Institut pro evropskou politiku EUROPEUM
Staroměstské náměstí 4/1
Praha 1 - Staré Město
110 00

tel.: +420 212 246 552
email: europeum@europeum.org
https://www.europeum.org