Café Evropa: Sdílená ekonomika – jak by měly vypadat služby 21. století?

Přijměte pozvání na osmnáctou debatu z cyklu Café Evropa. Hosté Tomáš Peťovský a Tomáš Prouza budou debatovat na téma "Sdílená ekonomika – jak by měly vypadat služby 21. století?"

Dovolujeme si Vás pozvat na již osmnáctý debatní cyklus Café Evropa s názvem "Sdílená ekonomika – jak by měly vypadat služby 21. století?", který se uskuteční ve středu 25. října od 18:00 v Evropském domě (Jungmannova 24, Praha 1). 

Pozvání přijali: 

  • Tomáš Prouza, bývalý státní tajemník pro evropské záležitosti a první digitální koordinátor vlády ČR​
  • Tomáš Peťovský, ředitel společnosti Uber v České a Slovenské republice

Moderátorkou debaty bude Kateřina Etrychová z České televize.

Pozvánku v PDF naleznete v souborech u článku.

V posledním desetiletí se na našem trhu objevila řada nových služeb, které zákazníkům jednoduchým způsobem zprostředkovávají individuální nabídky ubytování, dopravy či jiných služeb. Jedná se například o platformu Airbnb nabízející krátkodobé pronájmy soukromých pokojů či celých bytů, server Blablacar umožňující spolujízdu po celé Evropě, či o alternativní taxislužbu Uber. Díky internetu a mnohdy nižší ceně oproti standardním službám se takové možnosti sdílení staly i v České republice velmi populární a jsou schopny spojovat tisíce lidí za podmínek, které vyhovují oběma stranám. Zároveň však tyto služby sdílené ekonomiky citelně ubírají klienty tradičním firmám poskytujícím služby v dopravě či hotelnictví. Nejvíce u nás rezonují protesty taxikářů, ale i některých zastupitelů, proti již zmíněné službě Uber. Argumentují například tím, že řidiči Uberu mnohdy neodvádějí daně anebo nepotřebují k této činnosti licenci. Ohrožuje sdílená ekonomika tradiční podnikatele a jak mohou běžné služby konkurovat těm sdíleným? Jak se bude sdílená ekonomika dále vyvíjet a jaká je v tomto ohledu strategie vlády? Měly by být služby lidí lidem regulovány státem a je vůbec možné je nějak kontrolovat? Jak je to s placením daní ve sdílené ekonomice? Měli by mít řidiči Uberu stejné podmínky jako taxikáři?

Na debatu je nutné se předem zaregistrovat, registraci můžete provést zde​. Událost je dostupná i na Facebooku, nicméně k registraci potvrzení účasti nestačí. 

Pokud máte jakékoliv dotazy, neváhejte se na nás obrátit na emailu debaty@cafe-evropa.cz.

Těšíme se na vaši účast!

#Café Evropa #sdílená ekonomika #debata

Martin Vokálek
Výkonný ředitel

Expertiza: Ekonomická problematika, Evropská bezpečnost a NATO, válečné zločiny a mezinárodní právní problematika.

Související články



Institut pro evropskou politiku EUROPEUM
Staroměstské náměstí 4/1
Praha 1 - Staré Město
110 00

tel.: +420 212 246 552
email: europeum@europeum.org
https://www.europeum.org