Café Evropa v regionech – Brno: Odliv mladých mozků

Přijďte s námi posedět v rámci formátu debat Café Evropa v regionech, které pořádá Evropská komise v ČR, Kancelář Evropského parlamentu a EUROPEUM Institute for European Policy ve spolupráci s Europe Direct Brno a Eurocentrum Brno. Tentokrát 5. listopadu od 17:00 v Brně.

Přijďte s námi posedět v rámci formátu debat Café Evropa v regionech, které pořádá Evropská komise v ČR, Kancelář Evropského parlamentu a EUROPEUM Institute for European Policy ve spolupráci s Europe Direct Brno a Eurocentrum Brno. Tentokrát 5. listopadu od 17:00 v Café+ Knihovny Jiřího Mahena v Brně (Kobližná 70/4, Brno 602 00)

Hosty debatního podvečera v Brně budou:

  • Lubor Lacina, profesor, Mendelova univerzita v Brně
  • Magdalena Kotýnková, docentka Národohospodářská fakulta, VŠE (Vysoká škola ekonomická v Praze /VŠE/)

Moderátem debaty bude Martin Vokálek z EUROPEUM Institute for European Policy.

Na debatě bude dán prostor i Vám divákům a bude k dispozici káva, čaj a drobné občerstvení.

Obyvatelstvo České republiky postupně stárne a generace mladých lidí navíc často z Česka odchází do zahraničí za kvalitnějším vzděláním anebo lépe placenou či zajímavější prací. Podle Mezinárodního měnového fondu může odchod mladé a schopné pracovní síly zásadně zpomalovat národní ekonomiku a jeho řešení vyžaduje propracované domácí reformy a dlouhodobou snahu zatraktivnit vzdělávání a domácí pracovní trh mladé generaci.

Jakým způsobem se postavit k ekonomické emigraci? Budeme kvůli odlivu mladých mozků zaostávat za západní Evropou? Pro koho jsme naopak atraktivní destinací? Jaké výhody Česku přináší široké možnosti studia a uplatnění našich občanů v zahraničí? Má naše vláda vůbec nějakou návratovou politiku? Co se musí v ČR změnit, aby tu mladí perspektivné lidé chtěli zůstat? A jak motivovat k návratu ty, kteří již odešli?

Nejen o tom můžete v Brně debatovat s našimi hosty. Budeme se těšit na Vaši účast! Registrace slouží pouze k organizačním účelům a není závazná. Budeme velice rádi za její vyplnění zde: bit.ly/CafeEBrno, které Vám zabere zhruba minutu Vašeho času.

Událost je dostupná také na facebooku.

 

#Café Evropa #Café Evropa v regionech

Martin Vokálek
Výkonný ředitel

Expertiza: Ekonomická problematika, Evropská bezpečnost a NATO, válečné zločiny a mezinárodní právní problematika.

Miroslava Pisklová
Projektová manažerka

Expertiza: Evropská bezpečnost a obrana, hybridní hrozby, transatlantické vztahy, slovenská domácí a zahraniční politika

Související články



Institut pro evropskou politiku EUROPEUM
Staroměstské náměstí 4/1
Praha 1 - Staré Město
110 00

tel.: +420 212 246 552
email: europeum@europeum.org
https://www.europeum.org