Café Evropa: Vztahy EU a USA – jsme v obchodní válce?

Přijďte s námi posedět v rámci formátu debat Café Evropa, které pořádá Evropská komise v ČR a Kancelář Evropského parlamentu ve spolupráci s EUROPEUM Institute for European Policy. Tentokrát se uvidíme 25. října od 18:00 v Evropském domě (Jungmannova 24, Praha 1).

Přijďte s námi posedět v rámci formátu debat Café Evropa, které pořádá Evropská komise v ČR a Kancelář Evropského parlamentu ve spolupráci s EUROPEUM Institute for European Policy.

Hosty dalšího debatního podvečera s názvem "Vztahy EU a USA – jsme v obchodní válce?" budou:

  • Roman Joch, publicista, ředitel Občanský institut 
  • Petr Kolář, bývalý velvyslanec ČR v USA

Moderátorkou debaty bude Kateřina Etrychová.

NA DEBATU JE NUTNÉ SE REGISTROVAT, POTVRZENÍ ÚČASTI NA FB NENÍ DOSTAČUJÍCÍ. REGISTRACI PROVEDETE KLIKNUTÍM NA LINK "NAJÍT VSTUPENKY" na FB události, NEBO bit.ly/CafeE25

Máte-li jakýkoliv dotaz, obrátit se na nás můžete na emailu debaty@cafe-evropa.cz.

Evropa a „Trumpova Amerika“ – toto neutichající téma se dnes skloňuje stále častěji, a to především kvůli hrozbě tzv. obchodní války. Americký prezident Donald Trump uvalil cla na evropskou ocel a hliník, což vyvolalo nejen v rámci EU velké znepokojení a podezření z protiprávního jednání. Odpovědí EU na tuto politiku bylo zvýšení tarifů na některé americké výrobky – například bourbon, motocykly či výrobky z oceli. Trump v nastalé slovní přestřelce pohrozil uvalením 20% cla na automobily pocházející z Evropy, což mohlo výrazně ovlivnit ekonomiku členských států EU, včetně České republiky. I když se nakonec zástupcům obou stran podařilo krizi částečně uklidnit, podobné situace se mohou v budoucnu opakovat a jsou dle odborníků nevýhodné pro obě strany. Výrazně také ohrožují ekonomickou stabilitu světa.

Je možné, aby mezi sebou spojenci vedli obchodní války, a přitom zůstali spojenci? Jak výrazně mohou ekonomické neshody partnerských stran ovlivnit stabilitu mezinárodní politiky? Mohou obavy z obchodní války sjednotit členské státy EU? Proč se stále nedaří dojednat slíbenou „beztarifní“ dohodu mezi USA a EU? A jakou roli může hrát v tomto souboji Česká republika?

Těšíme se na vaši účast!

#Café Evropa #Obchodní válka

Martin Vokálek
Výkonný ředitel

Expertiza: Ekonomická problematika, Evropská bezpečnost a NATO, válečné zločiny a mezinárodní právní problematika.

Související články



Institut pro evropskou politiku EUROPEUM
Staroměstské náměstí 4/1
Praha 1 - Staré Město
110 00

tel.: +420 212 246 552
email: europeum@europeum.org
https://www.europeum.org