POZVÁNKA: Česko centrem kosmického výzkumu EU – jak si vede Evropa v objevování vesmíru?

Evropská unie udělala v posledních měsících několik změn v oblasti kosmického výzkumu, díky kterým se Česku dostane více možností k angažování se v této problematice. O tom, jak pokračují vesmírné projekty v EU a jaké příležitosti do Česka přináší, bude další z debat Café Evropa.

V dubnu 2021 představila Evropská unie svůj nový vesmírný program a plány na další objevování kosmu. V červnu také přejmenovala agenturu pro navigační systém GSA sídlící v Praze na Agenturu EU pro kosmický program – EU SPA. Česko se tak stalo centrem všech vesmírných projektů EU včetně dosavadních satelitních a navigačních projektů jako EGNOS a Galileo či Copernicus – program pozorování Země, který je mimo jiné klíčový i pro mezisektorové řešení evropské zelené agendy a zelené ekonomiky, nebo programy zaměřené na bezpečnost, včetně bezpečné komunikace pro státní orgány a instituce. EU tímto krokem nejen propojuje v jedné agentuře služby jako telekomunikace a satelitní navigace s vesmírným výzkumem a inovacemi, zároveň si od toho slibuje lepší využívání vědy a soukromých firem při vývoji technologií, které jsou nezbytné pro schopnost Evropy být vedle USA klíčovým hráčem ve zkoumání vesmíru. V neposlední řadě vznik nové Agentury EU pro kosmický program (EUSPA) představuje velké příležitosti i pro Česko – například větší zapojení do výzkumu vesmíru, vývoje technologií na komerční bázi nebo sběr zkušeností pro vlastní mise a projekty.

Jaké jsou dosud největší výzvy v oblasti vesmírného výzkumu, s kterými se EU potýká? Proč je nutné řešit vesmírnou problematiku na úrovni EU? Existují bezpečnostní hrozby, které by nově přijatý vesmírný program mohl pomoci řešit? Jaké konkrétní problémy by řešil Evropský vesmírný program v oblasti zelené transformace ekonomiky? Jaká je role EUSPA v širším kontextu vesmírné spolupráce a jak zapadá práce EUSPA do globálních snah na objevování a dobývání vesmíru? Jaké jsou výsledky a jak silný je mandát po těchto změnách? A jaké benefity z toho může získat česká věda i průmysl?

Pozvání přijali:

  • Karel Dobeš, vládní zmocněnec pro spolupráci s Evropskou agenturou pro navigaci GSA
  • Jiří Dušek, astronom, ředitel hvězdárny a planetária Brno
  • Martina Vondrášková, vedoucí oddělení HR, Agentura Evropské unie pro kosmický program (EUSPA)

Moderátorka: Kateřina Etrychová

Debatu organizuje Evropská komise v ČR a EUROPEUM Institute for European Policy ve spolupráci s Agenturou Evropské unie pro kosmický program EUSPA. Mediálním partnerem debaty je Deník.cz.

Akci budeme vysílat živě online a přímý přenos bude možné sledovat na facebookové stránce Café Evropa. Do diskuze se budete moci zapojit přímo během debaty pomocí komentářů pod videem. Živé vysílání bude k dispozici zde.

Máte-li jakýkoliv dotaz, obrátit se na nás můžete na e-mailu debaty@cafe-evropa.cz.
Budeme se těšit na Vaši účast!

#EUSPA #Café Evropa #Kosmický výzkum

Kristína Chlebáková
Projektová manažerka, Manažerka Prague European Summit

Související články



Institut pro evropskou politiku EUROPEUM
Staroměstské náměstí 4/1
Praha 1 - Staré Město
110 00

tel.: +420 212 246 552
email: europeum@europeum.org
https://www.europeum.org