POZVÁNKA | EU±// Období voleb ve střední Evropě – co náš region čeká?

Zveme Vás na další debatu ze série EU±, tentokrát na téma "Období voleb ve střední Evropě – co náš region čeká?". Debata proběhne online 19. června v 18:00.

Na podzim tohoto roku čekají Polsko a Slovensko parlamentní volby, které ovlivní budoucnost nejen obou zemí ale i celé střední Evropy. Zatímco v Polsku jde především o vnitřní rozložení politických sil, na Slovensku se jedná i o případné pozměnění politického vztahu k Ukrajině. Polsko je již dlouho známo svým obezřetným postojem vůči Rusku, proto není překvapením, že je jedním z největších podporovatelů Ukrajiny. Problematické jsou však vztahy uvnitř země – současná vládní strana PiS je kritizována opozicí, částí obyvatelstva i EU za svůj přístup k lidským právům, zejména právům LGBTQ+ komunity, a za postoj vůči potratům. Na Slovensku se naopak mnozí obávají toho, že případný návrat k moci Smer-SD, strany bývalého premiéra Roberta Fica, by zásadním způsobem snížil podpora napadené Ukrajiny a proměnil dosavadní proevropské postoje Slovenska. S těmito dvěma přelomovými volbami, napjatými vztahy EU s Maďarskem a nadále probíhající válkou na Ukrajině bude tento rok pro vztahy napříč střední Evropou definujícím momentem.


Zvítězí v Polsku vládnoucí strana PiS i napotřetí? Dostane se na Slovensku Robert Fico opět k moci? Jak se budou vyvíjet regionální vztahy ve střední Evropě? Bude podpora Ukrajiny ze strany Slovenska zásadně ovlivněna výsledkem voleb? Jak se změní nálada v Polsku, pokud by po dlouhé době vyhrála liberální strana? Má strana Progresívne Slovensko šanci na úspěch?


Hosté:

  • Markéta Boubínová, redaktorka, Deník N
  • Michal Vašečka, sociolog, Bratislavský inštitút pre politickú analýzu
  • Ivo Šlosarčík, profesor, Katedra evropských studií Fakulty sociálních věd University Karlovy

Moderátorka: Jana Juzová, seniorní výzkumná pracovnice, Institut pro evropskou politiku EUROPEUM

---
Debata je organizována s podporou Jean Monnet Chair TeDEUSS - Teaching and debating EU small states' security na FSV UK a spolufinancována v rámci programu Evropské unie "Občané, rovnost, práva a hodnoty".
Budeme vysílat živě na facebookových stránkách Institutu pro evropskou politiku EUROPEUM a Katedry evropských studií IMS FSV UK.


Své dotazy můžete našim hostům pokládat v komentářích pod videem nebo už nyní na stránce události.

 

 

#debata # volby #Evropa

Kristína Chlebáková
Projektová manažerka, Manažerka Prague European Summit

Související články



Institut pro evropskou politiku EUROPEUM
Staroměstské náměstí 4/1
Praha 1 - Staré Město
110 00

tel.: +420 212 246 552
email: europeum@europeum.org
https://www.europeum.org