POZVÁNKA: Café Evropa: 75 let od osvobození Osvětimi – jak se postavit nové vlně antisemitismu a xenofobie?

Institut pro evropskou politiku EUROPEUM ve spolupráci s Evropskou komisí v ČR a Kanceláří Evropského parlamentu si Vás dovolují pozvat na další debatu ze série Café Evropa, tentokrát s tématem "75 let od osvobození Osvětimi – jak se postavit nové vlně antisemitismu a xenofobie?". Diskuze se uskuteční v úterý 11. února v Evropském domě (Jungmannova 24, Praha 1).

KDY a KDE?

  • úterý 11. února 2020 od 18 do 19.30 hodin
  • Evropský dům (Jungmannova 24, Praha 1)
Letos si připomínáme 75. výročí osvobození koncentračního tábora Osvětim. Během druhé světové války bylo v koncentračních a vyhlazovacích táborech po celé Evropě zavražděno na 6 milionů Židů a celkové oběti holokaustu se pohybují mezi 11 a 17 miliony obětí. Toto výročí je ale důležité nejen jako památka, ale také jako výzva pro dnešní společnost, ve které začíná sílit nesnášenlivost vůči některým menšinám, stejně tak jako popularita krajní pravice. Tyto tendence jdou ruku v ruce s šířením fake news, propagandy proti některým náboženstvím a konspiračních teorií na internetu. Potvrzuje to průzkum Agentury pro základní práva, ze kterého vyplývá, že situace se znatelně zhoršila a nenávistné verbální útoky, obtěžování a narůstající strach příslušníků národnostních, rasových anebo náboženských menšin poslední roky narůstá. 
 
Jaký je význam odkazu obětí holokaustu v dnešní době? Proč dochází v dnešní společnosti k nárůstu antisemitismu a xenofobních tendencí? Má novodobý antisemitismus stejné kořeny jako ten historický? Je vlivem moderních technologií dnešní vlna nenávistných postojů vůči menšinám  nebezpečnější než dříve? Kdo má z těchto tendencí prospěch a co je posiluje? Jaké kroky Evropská unie podnikla v boji proti vzestupu antisemitismu, rasismu a xenofobii? Jakým způsobem bude EU postupovat v budoucnu, jak se k těmto tendencím staví evropské státy a co pro zlepšení situace můžeme udělat my?
Na tyto a další otázky odpoví následující hosté: 
  • Ondřej Kundra, zástupce šéfredaktora, Týdeník Respekt
  • Klára Kalibová, advokátka a ředitelka, organizace In IUSTITIA

​Debatou provede moderátorka Kateřina Etrychová

K účasti na debatě je nutné se registrovat na na odkazu ZDE, potvrzení účasti na stránce facebookové události není dostačující.
 
Máte-li jakýkoliv dotaz, obrátit se na nás můžete na e-mailu debaty@cafe-evropa.cz.
 
Těšíme se na vaši účast!
#Café Evropa #Osvětim #osvobození

Martin Vokálek
Výkonný ředitel

Expertiza: Ekonomická problematika, Evropská bezpečnost a NATO, válečné zločiny a mezinárodní právní problematika.

Související články



Institut pro evropskou politiku EUROPEUM
Staroměstské náměstí 4/1
Praha 1 - Staré Město
110 00

tel.: +420 212 246 552
email: europeum@europeum.org
https://www.europeum.org