Café Evropa: Evropská unie a Čína – co nám může tato velmoc dát a vzít?

Přijměte pozvání na jedenáctou debatu z cyklu Café Evropa. Hosté Hynek Kmoníček a Cyril Svoboda budou debatovat na téma "Evropská unie a Čína – co nám může tato velmoc dát a vzít?"

Jedenáctý debatní večer z nového cyklu Café Evropa s názvem "Evropská unie a Čína – co nám může tato velmoc dát a vzít?" se uskuteční ve středu 7. prosince od 18:00 v Evropském domě (Jungmannova 24, Praha 1).

  • Hynek Kmoníček, ředitel Odboru zahraničí, Kancelář prezidenta republiky
  • Cyril Svoboda, bývalý ministr zahraničních věcí, ředitel Diplomatické akademie s.r.o

Moderátorem debaty bude Viktor Daněk z Českého rozhlasu.

Pozvánku v PDF naleznete v souborech u článku.

V České republice se rozhořela debata o tom, jak by měli naši politici vystupovat vůči Číně. Ta je největším dovozcem do EU, ale i důležitým cílem našeho vývozu. Celkový objem obchodu mezi ČLR a EU se v posledních letech dramaticky zvýšil a dosahuje částky větší než 1 miliarda EUR denně. Čínská politika se od té evropské v mnohém liší a tato ekonomická mocnost má sílu zvyšovat svůj vliv i v našem prostředí. Jsou základní pilíře naší evropské společnosti jako demokracie či právo na svobodu slova a politického přesvědčení ohroženy upevňováním vazeb na Čínu? Jak významné jsou čínské investice u nás a možnosti našich firem v Číně? Je naše politika a snaha o dodržování lidských práv méně důležitá než rychlejší růst naší ekonomiky? Jsou názory, že nás naše politická reprezentace obrací směrem na východ opodstatněné? Jaké vazby na Čínskou lidovou republiku mají další členské státy EU a co nám vazby s Čínou skutečně přinášejí? Co jsme ochotni obětovat pro růst zahraničního obchodu?

Na debatu je nutné se předem zaregistrovat, registraci můžete provést zde.

Máte-li jakýkoliv dotaz, obrátit se na nás můžete na emailu debaty@cafe-evropa.cz.

Nový formát debat pořádá Zastoupení Evropské komise v ČR a Informační kancelář Evropského parlamentu ve spolupráci s Institutem pro evropskou politiku EUROPEUM.

Těšíme se na vaši účast!

#Café Evropa #Čína #Čínská lidová republika #Evropská unie #velmoc

Martin Vokálek
Výkonný ředitel

Expertiza: Ekonomická problematika, Evropská bezpečnost a NATO, válečné zločiny a mezinárodní právní problematika.

Související články



Institut pro evropskou politiku EUROPEUM
Staroměstské náměstí 4/1
Praha 1 - Staré Město
110 00

tel.: +420 212 246 552
email: europeum@europeum.org
https://www.europeum.org