Café Evropa: Zákaz kouření – krok ke zdravější ČR nebo omezování svobody?

Přijměte pozvání na šestnáctou debatu z cyklu Café Evropa. Hosté Martin Kotas a Ondřej Kobza budou debatovat na téma "Zákaz kouření – krok ke zdravější ČR nebo omezování svobody?"

Šestnáctý debatní podvečer z cyklu Café Evropa s názvem "Zákaz kouření – krok ke zdravější ČR nebo omezování svobody?" se uskuteční v úterý 20. června od 18:00 v Evropském domě (Jungmannova 24, Praha 1).

Pozvání přijali:

  • Martin Kotas, výtvarník, spolumajitel kavárny a občanský aktivista
  • Ondřej Kobza, kavárník a autor projektů Piána na ulici a dalších

Moderátorem debaty bude Viktor Daněk z Českého rozhlasu.

Pozvánku v PDF naleznete v souborech u článku.

V únoru prezident Zeman po dlouhých peripetiích s jeho schvalováním oficiálně podepsal zákon o zákazu kouření v prostorách restaurací, hospod, barů i diskoték. Tento zákon začíná platit od posledního května tohoto roku. Zdravotnické organizace či lékaři, stejně jako asi polovina veřejnosti se radují a doufají, že zákon pomůže snížit čísla kuřáků v ČR. Najdou se ovšem i tací, kteří z těchto zpráv velkou radost nemají – kuřáci nebo majitelé podniků, jichž se tento zákon přímo dotkne. Krachu restauračních podniků se zvláště bojí lidé z menších vesnic, v nichž je hospoda jediným setkávacím místem – jak kuřáků, tak nekuřáků. Jaká jsou pozitiva či negativa spojená s přijetím takového zákona? Jedná se skutečně o omezení svobodného podnikání, nebo veřejně prospěšné rozhodnutí? Co je důležitější – svoboda či zdraví? Přiblíží se ČR tímto krokem například Velké Británii, v níž podobný zákon funguje již mnoho let? Jaká je situace v ostatních zemích EU? 

Na debatu je nutné se předem zaregistrovat, registraci můžete provést zde. Událost je dostupná i na Facebooku a stránkách Café Evropa.

Máte-li jakýkoliv dotaz, obrátit se na nás můžete na emailu debaty@cafe-evropa.cz.

Formát debat pořádáme ve spolupráci se Zastoupením Evropské komise v ČR a Informační kanceláře Evropského parlamentu.

Těšíme se na vaši účast!

#Café Evropa #kouření #zákaz kouření

Martin Vokálek
Výkonný ředitel

Expertiza: Ekonomická problematika, Evropská bezpečnost a NATO, válečné zločiny a mezinárodní právní problematika.

Související články



Institut pro evropskou politiku EUROPEUM
Staroměstské náměstí 4/1
Praha 1 - Staré Město
110 00

tel.: +420 212 246 552
email: europeum@europeum.org
https://www.europeum.org