Café Evropa: Třicet let svobody–jak je lze vnímat a co nás čeká?

Přijďte s námi posedět v rámci formátu debat Café Evropa, které pořádá Evropská komise v ČR a Kancelář Evropského parlamentu ve spolupráci s EUROPEUM Institute for European Policy.

Hosty dalšího debatního podvečera s názvem "Třicet let svobody – jak je lze vnímat a co nás čeká dál?" budou:

Monika MacDonagh-Pajerová, bývalá mluvčí stávkujících studentů, vysokoškolská pedagožka
Ludmila Rakušanová, bývalá redaktorka Rádia Svobodná Evropa v Mnichově, novinářka a spisovatelka, Český rozhlas

Moderátorkou debaty bude Katka Etrychová.

Kdy a kde?

  • Pondělí 11. listopadu od 18:00 - 19:30
  • Evropský Dům Praha (Jungmanova 24, 11000 Praha)

Letos si připomínáme třicet let od sametové revoluce, kdy občané a jejich iniciativa vybojovala svobodu a pomohla změnit kurz tehdejšího Československa ve všech ohledech ať už ekonomických, ideových nebo společenských. Transformační proces, který umožnil jednoznačný posun vpřed, se projevil prakticky ve všech aspektech našich života. Obdobné změny zároveň probíhaly i v jiných státech střední a východní Evropy, z nichž většina po letech také vstoupily do Evropské unie. Často se však diskutuje u nás i na Slovensku o tom, co mohlo v posledních třiceti letech proběhnout lépe, či jinak. Prosperita, a také svoboda a demokracie, ke kterým snahy československých občanů na přelomu 80. a 90. let směřovaly, nejsou ani v dnešním světě samozřejmostí.

Jak byly vnímány události roku 1989 v Česku? Jak viděly transformaci v Československu země západní Evropy? Jakým způsobem se o transformaci dnes mluví u nás a u našich sousedů? Jak v české společnosti rezonuje odkaz sametové revoluce a jak jsme s nabytou svobodou naložili? Co lze označit za úspěšné příklady transformace při cestě střední Evropy za demokracií a směřování do EU a existují naopak chyby, jejichž dopady pociťujeme i dnes? Jak pomohl vstup České republiky do EU před 15 lety ukotvit demokratické hodnoty v našich společnostech? Kam bude Česká republika v rámci Evropy dále směřovat, a co nám k tomu říká odkaz 17. listopadu?

NA DEBATU JE NUTNÉ SE REGISTROVAT, POTVRZENÍ ÚČASTI NA FB NENÍ DOSTAČUJÍCÍ. REGISTRACI PROVEDETE KLIKNUTÍM NA ODKAZ "NAJÍT VSTUPENKY", NEBO NA www.bit.ly/CafeE33

Máte-li jakýkoliv dotaz, obrátit se na nás můžete na emailu debaty@cafe-evropa.cz.

Těšíme se na vaši účast!

#Cafe Evropa #CE

Související články



Institut pro evropskou politiku EUROPEUM
Staroměstské náměstí 4/1
Praha 1 - Staré Město
110 00

tel.: +420 212 246 552
email: europeum@europeum.org
https://www.europeum.org