POZVÁNKA: Transatlantické vztahy – jaká je jejich budoucnost po volbách v USA?

Zveme Vás na další diskuzi v rámci formátu debat Café Evropa, kterou pořádá Zastoupení Evropské komise v ČR, Kancelář Evropského parlamentu v ČR a Institut pro evropskou politiku EUROPEUM. Debata se bude konat v úterý 24. listopadu v 17 hodin online na našem Facebooku.

 

Kdy: 24. listopadu, 17:00 –18:30
 
Kde: online na Facebooku Café Evropa
 
Hosty dalšího debatního podvečera s názvem "Transatlantické vztahy – jaká je jejich budoucnost po volbách v USA?" jsou:
  • Dita Charanzová, místopředsedkyně Evropského parlamentu, za ANO 2011, Renew Europe
  • Daniel Anýž, reportér, Aktuálně.cz
  • Petr Kolář, bývalý velvyslanec v USA a Rusku
Debatu bude moderovat Ondřej Houska z Hospodářských novin.
 
Akci budeme vysílat živě. Do diskuze se budete moci zapojit přímo během debaty pomocí komentářů pod videem. Pokud máte již nyní nějaké otázky, neváhejte nás kontaktovat na stránce facebookové události nebo na emailu debaty@cafe-evropa.cz. Připomínáme, že živé vysílání bude k dispozici zde: https://www.facebook.com/CafeEvropaCZ/live/.
 

Přestože Bílý dům stále ještě oficiálně neuznal výsledky listopadových prezidentských voleb, Evropa a zbytek světa se připravují na čtyřleté vládnutí demokratického kandidáta Joe Bidena. Po ochlazení transatlantických vztahů za Trumpovy administrativy to řada evropských lídrů vítá jako příjemnou změnu. V posledních čtyřech letech totiž došlo z americké strany k několika krokům, které významně ovlivnily vzájemné vztahy – odstoupení od Pařížské klimatické dohody z roku 2015, vystoupení z dohody o otevřeném nebi či odstoupení od smlouvy o likvidaci raket středního a krátkého doletu z roku 1988. Donald Trump byl (a stále je) kritický i v rámci NATO, kde prosazuje přísnější plnění dohodnutých finančních příspěvků od členských států. Joe Biden se naopak v rámci své volební kampaně například nechal několikrát slyšet, že v prvních dnech svého mandátu opětovně vstoupí do Pařížské klimatické dohody, tento slib zopakoval i bezprostředně po volbách. Neví se však, jak silnou pozici bude nový prezident mít. Donald Trump a mnoho dalších republikánů totiž zpochybňuje legitimitu voleb. Nový prezident se tak po nástupu do úřadu bude muset vypořádat řadou výzev, kterými mimo jiné budou stále přítomná pandemie, sílící Čína, ale i obstrukce republikánské strany a rozdělení společnosti po samotných volbách. Zůstává tedy otázkou, jakým směrem se budou ubírat vztahy USA a Evropské unie.

Jak se mohou vyvinout spory o výsledky prezidentských voleb v USA? Jak se změnila spolupráce USA a EU během mandátu Donalda Trumpa a mělo to dopad i na ČR? Jaký přístup lze očekávat od administrativy Joea Bidena? Do jaké míry se liší vztahy s USA napříč členskými státy EU a na čem především je založeno partnerství USA a ČR? Bude Evropa pro USA prioritou, nebo se, Spojené státy budou stále více zaměřovat na Asii a další regiony? Jaký přístup USA můžeme očekávat v dalších oblastech zahraniční politiky? A jak se vývoj transatlantických vztahů může dotknout životů občanů ČR a naší ekonomiky či bezpečnosti?

#Café Evropa #transatlantické vztahy #USA #volby v USA

Martin Vokálek
Výkonný ředitel

Expertiza: Ekonomická problematika, Evropská bezpečnost a NATO, válečné zločiny a mezinárodní právní problematika.

Související články



Institut pro evropskou politiku EUROPEUM
Staroměstské náměstí 4/1
Praha 1 - Staré Město
110 00

tel.: +420 212 246 552
email: europeum@europeum.org
https://www.europeum.org