POZVÁNKA: Elektromobily – jasný trend budoucnosti, či zkáza pro automobilový průmysl v Evropě?

V rámci boje proti klimatické změně a jejím dopadům se státy EU zavázaly dosáhnout do roku 2050 uhlíkové neutrality. Vedle řady dalších opatření Evropská komise také navrhuje, aby se od roku 2035 v EU prodávala jen auta neprodukující emise oxidu uhličitého. O tématu elektromobility a o jejích dopadech na automobilový průmysl bude další z debat Café Evropa.

 

Důraz by byl kladen na nízkoemisní a bezemisní pohony, především pak na elektromobilitu. Pro Evropu by tento projekt znamenal prudký nárůst počtu elektromobilů a také nutnost dobudovat masivní infrastrukturu k jejich dobíjení. V řadě zemí západní a severní Evropy jsou automobilky i společnost již v současné době poměrně lépe připraveni na transformaci k elektromobilitě a nákup vozidel s baterií je navíc někde řidičům i částečně dotován. Plány Evropské unie však znamenají značnou výzvu pro automobilový sektor v Česku, kde je značná část průmyslu a ekonomiky napojena na výrobu klasických spalovacích automobilů. Vyšší pořizovací cena elektromobilů navíc může vést k tomu, že si lidé ponechají auta se spalovacími motory i po hranici jejich životnosti a tím dále negativně ovlivní životní prostředí. 

Je Evropa připravena na přechod k elektromobilitě a co by to znamenalo pro automobilový sektor? Jaké budou dopady konce výroby aut se spalovacími motory na evropskou a českou ekonomiku? Jak se k tomuto návrhu staví automobilky a společnosti v automobilovém průmyslu a hrozí zvýšení pořizovací ceny nových aut? Existuje šance, že bude do roku 2035 v ČR dostatečná síť dobíjecích stanic pro elektromobily? Je elektřina v konkurenci vodíku a dalších zvažovaných pohonů tou nejlepší volbou? Jaká další pozitiva mají elektromobily a jak je komunikovat veřejnosti? A jaké nedořešené oblasti či negativa se s elektromobily spojují?

Pozvání přijali:

  • Michal Kadera, ředitel pro vnější vztahy, Škoda Auto 
  • Lukáš Kovanda, člen Národní ekonomické rady vlády, hlavní ekonom, Trinity Bank 
  • Luděk Niedermayer, poslanec Evropského parlamentu, TOP 09, EPP  
  • Zdeněk Petzl, výkonný ředitel, Sdružení automobilového průmyslu 
  • Jana Plaňanská, Expert management elektromobility 

Moderátor: Ondřej Houska, Hospodářské noviny

Debatu organizuje Evropská komise v ČR, Kancelář Evropského parlamentu a EUROPEUM Institute for European Policy. Mediálním partnerem debaty je Deník.cz.

Akci budeme vysílat živě online a přímý přenos bude možné sledovat na facebookové stránce Café Evropa. Do diskuze se budete moci zapojit přímo během debaty pomocí komentářů pod videem. Živé vysílání bude k dispozici zde.

Máte-li jakýkoliv dotaz, obrátit se na nás můžete na e-mailu debaty@cafe-evropa.cz.
Budeme se těšit na Vaši účast!

 

 

#elektromobily #auta #průmysl #Café Evropa

Kristína Chlebáková
Projektová manažerka, Manažerka Prague European Summit

Související články



Institut pro evropskou politiku EUROPEUM
Staroměstské náměstí 4/1
Praha 1 - Staré Město
110 00

tel.: +420 212 246 552
email: europeum@europeum.org
https://www.europeum.org