POZVÁNKA | EU±// Konflikt v Náhorním Karabachu – jak ovlivní situaci v regionu a vztahy zúčastněných stran s EU?

Zveme Vás na další debatu ze série EU±, tentokrát na téma "Konflikt v Náhorním Karabachu – jak ovlivní situaci v regionu a vztahy zúčastněných stran s EU?". Setkání proběhne online v pondělí 30. října v 17:30.

Náhorní Karabach je území v regionu Jižního Kavkazu osídlené převážně Armény, které však bylo v rámci Sovětského svazu uznáno za součást Ázerbájdžánu. Postupem času se vztahy mezi oběma národy na tomto území zhoršovaly a již více než půl století je tak tamní situace velmi napjatá. Dlouhotrvající napětí mezi Arménií a Ázerbájdžánem v posledních letech opět přerostlo v ozbrojený konflikt, který i přes dočasná příměří několikrát znovu eskaloval. V průběhu nedávno obnovených bojů došlo k humanitární krizi, kdy místní obyvatelé trpěli nedostatkem potravin, energií a léků. Výsledkem konfliktu je faktická moc Azerů nad Náhorním Karabachem a exodus velké části Arménů z tohoto území. Evropský parlament útok Ázerbájdžánu odsoudil jako neoprávněný a řada europoslanců požaduje revizi vztahů EU s Ázerbájdžánem, včetně výzvy k uvalení sankcí na odpovědné osoby. Tento postup by ale mohl mít vliv na energetickou strategii Evropské unie, která měla v plánu dovážet zemní plyn z Ázerbájdžánu v rámci evropské snahy o snížení energetické závislosti na Rusku. Zároveň není možné v situaci, kdy území hromadně opouští arménské obyvatelstvo, vyloučit možnost zvýšené migrace z tohoto regionu do Evropy, což může pro EU znamenat horké politické téma.


Co předcházelo nedávné eskalaci v Náhorním Karabachu? Proč Ázerbájdžán zaútočil na Náhorní Karabach a jaké je pozadí současných událostí? Má Rusko vliv na dynamiku konfliktu v Náhorním Karabachu? V jaké situaci teď žije tamní převážně arménské obyvatelstvo? Hrozí v oblasti etnické čistky, před kterými varuje Evropský parlament? Jaké jsou možné budoucí scénáře situace v regionu?

Hosté:

  • Vincenc Kopeček, politický geograf, Ostravská univerzita
  • Jan Marian, náměstek ministra, Ministerstvo zahraničních věcí
  • Petra Procházková, novinářka, Deník N

Moderátorka: Jana Juzová, seniorní výzkumná pracovnice, Institut pro evropskou politiku EUROPEUM
-----
Debata je organizována s podporou Jean Monnet Chair TeDEUSS - Teaching and debating EU small states' security na FSV UK a spolufinancována v rámci programu Evropské unie "Občané, rovnost, práva a hodnoty".
Budeme vysílat živě na facebookových stránkách Institutu pro evropskou politiku EUROPEUM a Katedry evropských studií IMS FSV UK.
Své dotazy můžete našim hostům pokládat v komentářích pod videem nebo už nyní na stránce události.

#debata #Náhorní Karabach

Ondřej Pešek
Manažer kanceláře a projektů

Související články



Institut pro evropskou politiku EUROPEUM
Staroměstské náměstí 4/1
Praha 1 - Staré Město
110 00

tel.: +420 212 246 552
email: europeum@europeum.org
https://www.europeum.org