POZVÁNKA: EU politika 2020/21 - co se událo, co se změnilo a co jsme se naučili?

Zveme Vás na debatu "EU politika 2020/21 - co se událo, co se změnilo a co jsme se naučili?" Debata bude probíhat ve středu 3. listopadu 2021 od 18:00.

Evropský institucionální rok 2020-21 se kvůli koronavirové pandemii nesl zejména ve znamení rozsáhlých opatření. Napříč tomu však i v evropské politice došlo k zásadním událostem. Lídrům evropských zemí se podařilo najít kompromis týkající se finančních prostředků na období po roce 2020 a schválili dlouholetý rozpočet, tzv. víceletý finanční rámec, na období 2021–2027. Rozpočtové debaty byly silně ovlivněny snahou o postcovidovou obnovu, v jejímž rámci EU schválila svůj doposud nejrozsáhlejší stimulační balíček Plán na podporu oživení Evropy – Next Generation EU. Česka republika, reprezentovaná vládou Andreje Babiše, byla při těchto jednáních poměrně úspěšná, velkou ztrátu však zaznamenala ve sporu o dodatečné vakcíny, neboť přišla o desetitisíce dávek. A právě společný nákup vakcín proti nemoci covid-19 byl jednou z nejdůležitějších událostí evropské politiky v minulém roce a měl vliv na poměry mezi členskými státy, fungující koalice zemí či nahlížení evropských občanů na výhody členství v EU a důležitost spolupráce v otázkách ochrany zdraví a zdravotnictví.

Jak lze hodnotit úspěšnost České republiky při vyjednáváních na evropské půdě v uplynulém roce? Ve kterých tématech se ČR nejvíce dařilo a kde naopak česká vláda selhávala? A měla vůbec Česká republika jasně definovanou českou EU politiku? Znamenala dohoda o rozpočtu či fondu Next Generation EU posun v procesu evropské integrace? Změnily se vztahy mezi dosavadními koalicemi zemí EU a jak případné změny ovlivnily spolupráci zemí V4? Jaké další události ovlivnily evropské fungování?

Hosté:

Štěpán Černý - ředitel Odboru koordinace evropských politik, Úřad vlády ČR
Lenka Fojtíková - prorektorka pro vnější vztahy, Vysoká škola PRIGO
Vít Havelka - výzkumný pracovník, Institut pro evropskou politiku EUROPEUM

Moderátorka: Zuzana Stuchlíková, výzkumná spolupracovnice, Institut pro evropskou politiku EUROPEUM

Událost můžete sledovat na facebookovém eventu a na stránkách EUROPEUM. 

#debata #EU

Vít Havelka
Seniorní výzkumný pracovník

Expertiza: Institucionální vztahy EU se členskými státy, europeizace, transformativní role Evropské unie

Související články



Institut pro evropskou politiku EUROPEUM
Staroměstské náměstí 4/1
Praha 1 - Staré Město
110 00

tel.: +420 212 246 552
email: europeum@europeum.org
https://www.europeum.org