POZVÁNKA: Café Evropa: Evropský rozpočet a jeho budoucnost – přijdeme o peníze z EU?

Evropská komise v ČR a Kancelář Evropského parlamentu ve spolupráci s Institutem pro evropskou politiku EUROPEUM vás srdečně zvou na další debatní podvečer v rámci série Café Evropa. Diskuze se uskuteční v úterý 26. listopadu od 18 hodin v Evropském domě (Jungmannova 24, Praha 1).

Tématem diskuze tentokrát bude: "Evropský rozpočet a jeho budoucnost - přijdeme o peníze z EU?". 

Priority evropského rozpočtu se postupně mění a s nimi i množství financí, které z Evropské unie proudí do různých oblastí. Důraz na společnou zemědělskou politiku či společnou dopravní politiku klesá. Stejně tak bude klesat podpora jedné z dominantních složek evropského rozpočtu, kterou je kohézní politika s cílem snižovat ekonomické rozdíly mezi jednotlivými státy a evropskými regiony. Větší pozornost naopak získává například snaha o ochranu životního prostředí, inovace, ochrana hranic nebo bezpečnost a společná obrana. Tyto změny se přímo dotknou i České republiky, kde z financí rozpočtu EU vznikly desítky tisíc pracovních míst, postavily a rekonstruovaly se tisíce kilometrů silnic a železnic a podpořilo se obrovské množství veřejných i firemních projektů. ČR za 15 let svého členství v Evropské unii získala z rozpočtu EU o 741 miliard korun více, než do něj zaplatila. Zároveň se tedy očekává, že přijde během několika let o pozici čistého příjemce. To bude znamenat potřebu snahy o získání financí jinými způsoby než dříve a bude narůstat význam různých dlouhodobých programů EU.

Jakým způsobem se vytváří evropský rozpočet a jak ho může ovlivnit Česká republika? Jaké budou nové priority EU pro budoucí vývoj a korespondují s prioritami ČR? Z jakých fondů Česká republika nejvíce čerpá a jak je úspěšná v čerpání z komunitárních programů Evropské unie? Co můžeme pro čerpání financí z EU dělat lépe a na jaké projekty bychom se měli zaměřit? Co mohou přinášet evropské fondy běžným občanům u nás? Nejsou to prostředky jen pro vyvolené a podvodníky? Čím můžeme v ČR nahradit klesající množství financí z kohézní politiky? Jak by vypadala situace, kdy by Česká republika do evropského rozpočtu odváděla více než by získala a jaký by to mělo dopad na každodenní život? A opravdu přijdeme o peníze z EU?

Na tyto a další otázky budou odpovídat následující hosté: 

  • Milena Hrdinková, státní tajemnice pro evropské záležitosti, Úřad vlády ČR
  • Petr Mooz, Generální ředitelství pro rozpočet, Evropská komise

Debatou provede moderátor Ondřej Houska z Hospodářských novin. 

Kdy? 

  • úterý 26. listopadu
  • od 18 hodin

Kde? 

  • Evropský dům (Jungmannova 24, Praha 1)

K účasti na debatě je nutné se registrovat na na odkazu ZDE, potvrzení účasti na stránce facebookové události není dostačující.

Máte-li jakýkoliv dotaz, obrátit se na nás můžete na e-mailu debaty@cafe-evropa.cz.

Těšíme se na vaši účast!

 

#Café Evropa #CE #Evropský rozpočet #Česká republika

Související články



Institut pro evropskou politiku EUROPEUM
Staroměstské náměstí 4/1
Praha 1 - Staré Město
110 00

tel.: +420 212 246 552
email: europeum@europeum.org
https://www.europeum.org