Café Evropa: Vztahy Ruska a EU–kde je možné najít společnou řeč?

Přijďte s námi posedět v rámci formátu debat Café Evropa, které pořádá Evropská komise v ČR a Kancelář Evropského parlamentu ve spolupráci s EUROPEUM Institute for European Policy. Tentokrát se uvidíme 31. ledna 2019 od 18:30 v Evropském domě (Jungmannova 24, Praha 1).

Přijďte s námi posedět v rámci formátu debat Café Evropa, které pořádá Evropská komise v ČR a Kancelář Evropského parlamentu ve spolupráci s EUROPEUM Institute for European Policy.

Hosty dalšího debatního podvečera s názvem "Vztahy Ruska a Evropské unie – kde je možné najít společnou řeč?" budou:

• Petr Kolář, bývalý velvyslanec v USA a Rusku
• Petr Pirunčík, analytik zahraničního odboru, Pražský hrad - Kancelář prezidenta republiky

Moderátorkou debaty bude Kateřina Etrychová.

Rusko je velice důležitým strategickým partnerem Evropské unie a členské státy EU se podílí více než 42 % na celkovém zahraničním obchodu Ruské federace, což z EU činí pro Rusko nejdůležitějšíhoobchodním partnera. Rusko je naopak pro Evropskou unii, zvláště pak pro některé státy střední a východní Evropy, jedním z klíčových dodavatelů surovin a energie. Vztahy Evropské unie a Ruska však byly v posledních letech poznamenány řadou problémů, jako například spory o radarové základny v Evropě, či kauzou Novičok, které se přímo dotýkaly i České republiky. Ukrajinská krize navíc vyústila v uvalení evropských sankcí proti Rusku, na základě kterých prezident Putin provedl odvetné kroky. Uvnitř EU navíc vznikají neshody o tom, jaký by měl být přístup k Rusku a někteří politici, včetně českých, kritizují jednotný postup Unie vůči Rusku a napětí se stále stupňuje. 

Jak můžeme hodnotit současné vztahy EU a Ruska a co je v posledních letech nejvíce ovlivnilo? Jaké má EU účinné nástroje k řešení napjaté situace? Jak se budou vztahy s Ruskem vyvíjet v dalších měsících a letech a jaké největší výzvy a neshody je třeba překonat? Hrozí nám prohloubení krize s tímto důležitým partnerem? A jak by tato krize zasáhla Česko republiku? Kde můžeme s Ruskem najít společnou řeč? Co dělat s vnitřními rozpory v názorech na postup vůči Rusku? A jak mohou vztahy s Ruskem ovlivnit nadcházející květnové evropské volby? 

Událost naleznete i na Facebooku. 

NA DEBATU JE NUTNÉ SE REGISTROVAT, POTVRZENÍ ÚČASTI NA FB NENÍ DOSTAČUJÍCÍ. REGISTRACI PROVEDETE KLIKNUTÍM NA LINK "NAJÍT VSTUPENKY", NEBO bit.ly/CafeE27

Máte-li jakýkoliv dotaz, obrátit se na nás můžete na emailu debaty@cafe-evropa.cz.

Těšíme se na vaši účast!

 

 

 

#Café Evropa #Rusko

Martin Vokálek
Výkonný ředitel

Expertiza: Ekonomická problematika, Evropská bezpečnost a NATO, válečné zločiny a mezinárodní právní problematika.

Související články



Institut pro evropskou politiku EUROPEUM
Staroměstské náměstí 4/1
Praha 1 - Staré Město
110 00

tel.: +420 212 246 552
email: europeum@europeum.org
https://www.europeum.org