POZVÁNKA: Café Evropa online: Zavedení eura v Česku – kdy bude ten správný čas?

Vstupem do EU se Česko mimo jiné zavázalo k přijetí společné evropské měny – eura. Tento závazek však není blíže časově specifikován. Nejen o tom, jestli je Česko na zavedení eura připravené bude další z debat Café Evropa. Debata proběhne v pondělí 6.12. od 17:30 online na našem Facebooku.

Zavedení eura by mělo pozitivní vliv mimo jiné na snížení transakčních nákladů pro české podniky orientující se na zahraniční trhy a zároveň by snížilo překážky pro zahraniční investice v ČR. Také občané by při cestování ušetřili na poplatcích, které dnes musí platit v rámci směnných kurzů či při výběrech z bankomatů v zahraničí. Česká republika by se také zavedením eura stala členem neformální Euroskupiny, uskupení států EU platících eurem, které mezi sebou často mnohé ekonomické otázky konzultují a v rámci rozhodování EU v těchto oblastech mají na konečný výsledek značný vliv. Kritikům zavedení eura naopak vadí případná ztráta samostatné měnové politiky, kdy by řada pravomocí přešla z rukou ČNB na Evropskou centrální banku, a především kritizované je zapojení Česka do Evropského stabilizačního mechanismu, tedy poskytnutí záruk zemím eurozóny, které by se ocitly ve vážných finančních problémech. U české veřejnosti převládá vůči euru spíše negativní postoj a politické strany, včetně potencionální budoucí vládní koalice, jsou v této otázce rozděleny a obecně mají spíše zdrženlivý postoj, kvůli kterému zřejmě zatím nebude zavedení eura prioritou.

Je Česko na zavedení eura připravené? Škodí dosavadní nepřijetí eura české ekonomice? Jak by přechod na společnou evropskou měnu ovlivnil život občanů ČR? Existuje výhledově nějaký termín, kdy by se v Česku mohlo platit eurem? Jaké povinnosti by čekaly na občany při procesu odstoupení od české koruny? Nejsou nevýhody členství v eurozóně, které se ukázaly například při řecké krizi, pro ČR až příliš riskantní? Je nepřijetí eura výrazem nedůvěry v EU?

Hosty debaty budou:

  • Elena Kohútiková, bývalá víceguvernérka, Národní banka Slovensko, místopředsedkyně dozorčí rady VÚB banky
  • Marek Mora, víceguverner, Česká národní banka
  • Tomáš Prouza, prezident, Svaz obchodu a cestovního ruchu ČR, člen předsednictví iniciativy Euro v Česku

 Moderátor: Ondřej Houska, Hospodářské noviny

Debatu organizuje Evropská komise v ČR a EUROPEUM Institute for European Policy. Mediálním partnerem debaty je Deník.cz.

Akci budeme vysílat živě online a přímý přenos bude možné sledovat na facebookové stránce Café Evropa. Do diskuze se budete moci zapojit přímo během debaty pomocí komentářů pod videem. Živé vysílání bude k dispozici zde.

Máte-li jakýkoliv dotaz, obrátit se na nás můžete na e-mailu debaty@cafe-evropa.cz.
Budeme se těšit na Vaši účast!

#Café Evropa #EU #euro

Kristína Chlebáková
Projektová manažerka, Manažerka Prague European Summit

Související články



Institut pro evropskou politiku EUROPEUM
Staroměstské náměstí 4/1
Praha 1 - Staré Město
110 00

tel.: +420 212 246 552
email: europeum@europeum.org
https://www.europeum.org