iRozhlas: Neobvyklý summit, který má přesvědčit Lukašenka i Rusko. Co čekat od jednání lídrů EU k Bělorusku?

Ředitel našeho Institutu Vladimír Bartovic poskytl pro zpravodajský portál iRozhlas komentář týkající se mimořádného zasedání Evropské rady ve středu, 19. srpna 2020. Hlavním tématem diskuse evropských lídrů bude zahraničně-politická problematika v rámci současné situace v Bělorusku.

„Většinou se zahraničně-politické otázky řeší na summitech, nebo je řeší ministři zahraničních věcí, kteří se scházejí každý měsíc a mají i pravomoc schvalovat sankce. Jestliže je tedy svolán summit k zahraničně-politické otázce a ještě k tomu mimořádně a takto narychlo, je to opravdu závažná záležitost,“ říká Bartovic, podle kterého je takový krok důkazem toho, jak důležité dění v Bělorusku pro unii je.

„Podle mě to nedojde tak daleko, aby evropské země prohlásily, že neuznávají Lukašenka jako legitimní hlavu státu. V této první fázi očekávám, že země EU vyzvou k dialogu mezi Lukašenkem a opozicí a zopakování voleb pod dohledem OBSE, které u voleb tentokrát nebylo přítomné. Zároveň mohou vyzvat Rusko ke zdrženlivosti a pověřit ministry zahraničních věcí, aby schválili sankce vůči Bělorusku, protože Evropská rada tuto pravomoc nemá. Lídři se mohou shodnout na základních konturách sankcí a proti komu budou namířeny, ale schvalují je ministři zahraničních věcí,“ vysvětluje Bartovic.

Celý článek si můžete přečíst ZDE.

#Mimořádné zasedání Evropské rady #Evropská rada #Bělorusko

Expertiza: Institucionální problémy EU, Ekonomicke a Měnové Unie, Euro a Evropský rozpočet, Brexit, zahraniční politika EU, rozšíření EU na Západní Balkán, Slovenská zahraniční a domácí politika a ekonomické problematiky

Související články



Institut pro evropskou politiku EUROPEUM
Staroměstské náměstí 4/1
Praha 1 - Staré Město
110 00

tel.: +420 212 246 552
email: europeum@europeum.org
https://www.europeum.org