ČRo Radiožurnál: volba předsedy Evropské rady

Náš ředitel Vladimír Bartovic byl hostem Radiožurnálu, kde komentoval volbu předsedy Evropské rady Donalda Tuska. Jak se projeví rozhodnutí Polska nepodpořit Donalda Tuska na předsedu Evropské rady?

Náš ředitel Vladimír Bartovic byl hostem Radiožurnálu, kde dne 9. 3. 2017 komentoval evropský summit, na kterém proběhla volba předsedy Evropské rady.

Tím, že se Polsko rozhodlo navrhnout vlastního kandidáta, tak přeneslo spor na úroveň celé Evropské unie – Evropská rada se tak dostane poprvé v historii do situace, ve které bude muset použít volbu jako způsob ustanovení svého předsedy, jelikož doposud pánoval konsenzus všech členských států.

Tento spor pravděpodobně nerozklíží Evropskou unii, neboť většina členských zemí Donalda Tuska podporuje. Avšak fakt, že bude přistoupeno k volbě, a Polsko pravděpodobně společně s Maďarskem Tuska nepodpoří, opět vysílá negativní signál – Unie není schopna najít kandidáta, kterého podpoří všechny členské země.

Celý rozhovor si můžete poslechnout v čase [10:56 – 15:41] zde.

 

#Evropská rada #Donald Tusk #evropský summit

Expertiza: Institucionální problémy EU, Ekonomicke a Měnové Unie, Euro a Evropský rozpočet, Brexit, zahraniční politika EU, rozšíření EU na Západní Balkán, Slovenská zahraniční a domácí politika a ekonomické problematiky

Související články



Institut pro evropskou politiku EUROPEUM
Staroměstské náměstí 4/1
Praha 1 - Staré Město
110 00

tel.: +420 212 246 552
email: europeum@europeum.org
https://www.europeum.org