ČRo Plus: Třetí ročník mezinárodní konference Prague European Summit

Náš ředitel Vladimir Bartovic v rozhovoru pro ČRo Plus komentoval klíčová témata, o kterých se debatovalo během třetího ročníku mezinárodní konference Prague European Summit.

Náš ředitel Vladimir Bartovic v rozhovoru pro ČRo Plus komentoval klíčová témata, o kterých se debatovalo během třetího ročníku mezinárodní konference Prague European Summit.

Jakou roli by měly v "krizi v Evropě" hrát instituce Unie a jak to vysvětlit občanům?

Instituce Evropské unie tu paradoxně nejsou na to, aby určovaly další vývoj, kterým se má Evropská unie a evropská integrace ubývat. Jsou to vždy členské země Evropské unie, které jsou suverénními pány v rámci EU. Když se řekne Evropská rada rozhodla, jedná se tak o představitele členských zemí. To znamená, že role pravých unijních institucí, kde neplatí princip "co členská země, to jeden člověk," spočívá v úkolu napomáhat členským zemím, aby se dokázaly rozhodovat na základě kvalifikovaných informací. Na druhou stranu, v momentě, když je to rozhodnutí přijaté, se státy musí podle nich řídit. Musí ho implementovat a uvést do života. Tahle role evropských institucí se do té doby, než v budoucnu padne rozhodnutí o federalizaci Evropské unie, tedy o vytvoření jakéhosi evropského státu, měnit nebude. Možná, že takové rozhodnutí nikdy přijato nebude a tato role se tedy nikdy nezmění.

Celý rozhovor je dostupný zde v čase mezi [30:42 - 36:50].

#ČRo Plus #Prague European Summit #PES #Evropské instituce #Evropská rada #evropská integrace

Expertiza: Institucionální problémy EU, Ekonomicke a Měnové Unie, Euro a Evropský rozpočet, Brexit, zahraniční politika EU, rozšíření EU na Západní Balkán, Slovenská zahraniční a domácí politika a ekonomické problematiky

Související články



Institut pro evropskou politiku EUROPEUM
Staroměstské náměstí 4/1
Praha 1 - Staré Město
110 00

tel.: +420 212 246 552
email: europeum@europeum.org
https://www.europeum.org