ČRo Plus: Rozjetý vlak jménem Brexit

Vladimír Bartovic komentoval pro Český rozhlas nadcházející hlasování v britském parlamentu o Brexitu.

Vladimír Bartovic komentoval pro Český rozhlas nadcházející hlasování v britském parlamentu o Brexitu. Které možnosti jsou v tuto chvíli na stole a může si Velká Británie odchod ještě "rozmyslet"?

Několik evropských státníků řeklo, že Britové si to můžou stále rozmyslet a že budou vítáni, jestli budou chtít zůstat, řekl to kupříkladu francouzský prezident, řekl to španělský premiér, ostatně i český premiér Andrej Babiš. V každém případě, kdyby si to Británie rozmyslela a rozhodla se zůstat, tak pro Evropskou unii to znamená připravit se zejména na to, aby v Británii mohly proběhnout volby do Evropského parlamentu, protože s tím se nepočítá, nepočítá se s britskými poslanci v Evropském parlamentu. 

Nějaké drobné úpravy, které by se netýkaly podstaty té smlouvy, přece nemůžou uspokojit ani jednu, ani druhou stranu. Jediné, co by mohlo pomoci, je ta hrozba toho divokého odchodu, kterého by se mohli zaleknout jak zastánci tvrdšího Brexitu, tak zastánci pokračování členství Británie v EU a v nějakém opakovaném hlasování na poslední chvíli, aby zabránili katastrofě, tak si dovedu představit, že by nakonec hlasovali pro. 

 Celý vstup Vladimíra Bartovice si můžete pustit v archivu ČRo Plus v pořadu "Den podle Martiny Maškové" od 17:10, samotný rozhovor pak najdete v čase 11:00 - 18:51

#Brexit #Theresa May

Expertiza: Institucionální problémy EU, Ekonomicke a Měnové Unie, Euro a Evropský rozpočet, Brexit, zahraniční politika EU, rozšíření EU na Západní Balkán, Slovenská zahraniční a domácí politika a ekonomické problematiky

Související články



Institut pro evropskou politiku EUROPEUM
Staroměstské náměstí 4/1
Praha 1 - Staré Město
110 00

tel.: +420 212 246 552
email: europeum@europeum.org
https://www.europeum.org