ČT24: Vývoj v jednáních o brexitu

Náš Vít Havelka byl hostem Studia ČT24, kde komentoval poslední vývoj v jednáních o Brexitu.

Co říkáte tomuto turbulentnímu vývoji na britské politické scéně zejména poté co se premiérka Mayová snaží obhájit dohodu, kterou vyjednala? 

Ono se to v podstatě dalo očekávat již od začátku. My jsme věděli, že v okamžiku, kdy bude uzavřena dohoda, tak se velice pravděpodobně premiérka Mayová ocitne pod palbou poslanců ze všech stran. Je to způsobeno tím, že ve Velké Británii mezi jejími poslanci neexistuje žádná jednota na tom, jak by měl ten Brexit vypadat. 

O čem vypovídá to postupné odlupování se politiků, kteří v zásadě buď měli Brexit na svědomí nebo se snažili vyjednat tu podobu, kterou by měla ta příští podoba mít? 

Vypadá to na velice výrazné pnutí v rámci konzervativní strany a vlády, která se velice těžko shoduje na tom, jak dál postupovat. Víme, že v rámci konzervativní strany je zhruba 50 poslanců, kteří jsou zastánci tzv. tvrdého Brexitu, a ti se snaží tu debatu směrovat směrem k vystoupení VB bez dohody. A pak tam máme velké množství labouristických poslanců, kteří by zase rádi zůstali v Evropské unii. Theresa Mayová je velice složité situaci a snaží se nějakým způsobem neustále vyvažovat jednotlivé impulsy, které přichází z vnějšku, ale je to velice složité. 

Když Theresa Mayová obhajovala to, co vyjednala, tak říká: „nebudeme přikováni k Evropské unii, bereme si zpět kontrolu nad svými zákony, hranicemi, opouštíme jednotný trh a ukončujeme volný pohyb.“ Co přesně popisuje tento výčet všech těch požadavků? Jakou dohodu si můžeme my v těch konkrétnějších bodech skutečně představit? 

Toto na mě působí trochu jako vypouštění kouře nad kanálem. Ta dohoda v současné době takhle nevypadá. To, co bylo dohodnuto, je, že Velká Británie bude do konce roku 2020 stále součástí jednotného trhu a Evropské unie, aniž by měla možnost ovlivňovat pravidla, která budou platná v EU. A po tom roce 2020 bude vztah mezi Evropskou unií a Velkou Británií regulován podle dohody, která se bude teprve tvořit. Ta dohoda rozhodně neříká to, co tvrdí Theresa Mayová. Jedná se spíš o jakousi vnitřní obhajobu v rámci Velké Británie. 

Celý rozhovor si můžete pustit na stránkách ČT24 v časech [14:20 - 18:55].  

#Brexit #Theresa May

Vít Havelka
Seniorní výzkumný pracovník

Expertiza: Institucionální vztahy EU se členskými státy, europeizace, transformativní role Evropské unie

Související články



Institut pro evropskou politiku EUROPEUM
Staroměstské náměstí 4/1
Praha 1 - Staré Město
110 00

tel.: +420 212 246 552
email: europeum@europeum.org
https://www.europeum.org