POZVÁNKA: Pozice Česka v EU po volbách – jakým směrem se bude ubírat?

Česko po nedávných volbách povede nová vláda. Ta bude muset čelit domácím výzvám, jako je vysoká inflace a rychle rostoucí státní dluh, přechod na nízkouhlíkové hospodářství či otázka dostupného bydlení. Zároveň však českou vládu čeká i mnoho důležitých otázek s evropským přesahem.

Mimo pokračující pandemii koronaviru a s tím související ekonomickou obnovu, digitální a ekologickou transformaci jsou to například i témata bezpečnosti, migrace a hybridních hrozeb, nebo upevnění pozice EU v globálním společenství. Nový kabinet přitom bude moci vzhledem k blížícímu se českému předsednictví v Radě EU do značné míry ovlivnit evropské snahy se s těmito výzvami vypořádat. Předsednická země má také velkou příležitost posílit svůj hlas a pozici v Evropě a zároveň prosadit některé ze svých zájmů a priorit. 
Jaké bude další směřování české evropské politiky a jak se budoucí vládní koalice bude prezentovat při jednáních v EU? Můžeme očekávat, že se nová česká vláda bude snažit posílit české postavení v EU, nebo bude zájem o evropskou agendu u nové vlády spíše menší? Jak by to ovlivňovalo pozici Česka v EU? A jak mohou nově zvolení poslanci a nová vláda přiblížit evropskou politiku blíže našim občanům? Jak se nová vláda postaví k úvahám o reformě a budoucnosti Evropské unie?

Pozvání přijali:

  • Mikuláš Bek, předseda Výboru pro záležitosti Evropské unie, Senát Parlamentu České republiky
  • Zuzana Stuchlíková, výzkumná spolupracovnice, Institut pro evropskou politiku EUROPEUM
  • Kateřina Šafaříková, zahraniční zpravodajka v Bruselu, Hospodářské noviny, Aktuálně a RESPEKT
  • Ivo Šlosarčík, profesor, Katedra evropských studií Fakulty sociálních věd University Karlovy

Moderátor: Martin Vokálek, výkonný ředitel Institutu pro evropskou politiku EUROPEUM

Debatu organizuje Evropská komise v ČR a EUROPEUM Institute for European Policy. Mediálním partnerem debaty je Deník.cz.

Akci budeme vysílat živě online a přímý přenos bude možné sledovat na facebookové stránce Café Evropa. Do diskuze se budete moci zapojit přímo během debaty pomocí komentářů pod videem. Živé vysílání bude k dispozici zde.

Máte-li jakýkoliv dotaz, obrátit se na nás můžete na e-mailu debaty@cafe-evropa.cz.
Budeme se těšit na Vaši účast!

#EU #Česko #volby

Kristína Chlebáková
Projektová manažerka, Manažerka Prague European Summit

Související články



Institut pro evropskou politiku EUROPEUM
Staroměstské náměstí 4/1
Praha 1 - Staré Město
110 00

tel.: +420 212 246 552
email: europeum@europeum.org
https://www.europeum.org