POZVÁNKA: "Café Evropa online: Jednorázové plasty – co s nimi a jak je omezit?"

Zveme Vás na další diskuzi v rámci formátu debat Café Evropa, kterou pořádá Zastoupení Evropské komise v ČR, Zastoupení Evropské komise na Slovensku, Kancelář Evropského parlamentu v ČR a Institut pro evropskou politiku EUROPEUM ve spolupráci s Europe Direct Česká republika, Eurocentrum Praha a Café Európa SR. Debata se bude konat ve čtvrtek 12. listopadu v 17:30 online na našem Facebooku.

Kdy: 12. listopadu, 17:30 –19:00

Kde: online na facebooku Café Evropa.

Hosty dalšího debatního podvečera s názvem "ednorázové plasty – co s nimi a jak je omezit?" budou:

  • Ladislav Miko - vedoucí, Zastoupení Evropské komise na Slovensku
  • Stanislav Polčák – poslanec Evropského parlamentu, STAN, EPP
  • Soňa Jonášová - zakladatelka, Institut cirkulární ekonomiky
  • Petr Balner - ředitel oddělení controllingu a analýz, EKO-KOM

Debatu bude moderovat zástupce ředitele instutu EUROPEUM Martin Vokálek

Akci budeme vysílat živě. Do diskuze se budete moci zapojit přímo během debaty pomocí komentářů pod videem. Pokud máte již nyní nějaké otázky, pište je prosím do této události. Živé vysílání bude k dispozici zde: https://www.facebook.com/CafeEvropaCZ/live/.

V EU se každoročně spotřebuje 580 miliard plastových cigaretových filtrů, 46 miliard plastových lahví na nápoje, 36,4 miliardy plastových brček, 16 miliard plastových kelímků na kávu nebo 2,5 miliardy plastových nádob na potraviny. Většina všech vyrobených plastů končí na skládkách nebo v přírodě. Dle údajů Evropské komise pak plasty tvoří více než 80 % mořského odpadu. Tento problém, ještě prohloubený zvýšenou spotřebou plastových výrobků v časech koronaviru, by měla Evropě pomoci vyřešit směrnice, jež od roku 2021 zakáže prodej jednorázových plastových výrobků. Mimo samotný zákaz směrnice rozšiřuje doposud užívanou zásadu „znečišťovatel platí" zavedením systému rozšířené odpovědnosti výrobce. Směrnice si dále klade za cíl zvýšení recyklovaného obsahu v plastových lahvích na 30 % do roku 2030. Diskutuje se také o zavedení evropské daně z nerecyklovaných plastů. Ministerstvo životního prostředí odhaduje, že Česko bude na této dani odvádět do evropského rozpočtu zhruba dvě miliardy korun ročně. Navzdory podpoře mnoha členských zemí je daň i terčem kritiků, kteří tvrdí, že daň povede ke hledání způsobů, jak odpady levně odstranit, namísto jejich dalšího využití v oběhovém hospodářství.

Jaká je situace EU a Česka v oblasti produkce plastového odpadu? Jak výrazně se produkce odpadu jednorázových plastových výrobků zhoršila v roce 2020 jako následek koronavirové pandemie a o jaké produkty se v tomto směru jedná? Co je to oběhové hospodářství a jaký může mít pro Česko a Evropu význam? Je postup Evropské unie při řešení nadbytku plastového odpadu správný? Jaká kritika k nové směrnici zaznívá a jak by se dalo předejít obcházení nových pravidel? V čem bude jejich dodržování náročnější a jaký měřitelný účinek z pohledu úbytku plastového odpadu se od zavedení směrnice očekává? Jaké budou dopady těchto opatření a jaká odvětví nebo producenti budou nejvíce ovlivněni? Jak se členské státy staví k nové směrnici a dani?

Událost můžete sledovat zde

#jednorázové plasty #ekologie #EU

Miroslava Pisklová
Projektová manažerka

Expertiza: Evropská bezpečnost a obrana, hybridní hrozby, transatlantické vztahy, slovenská domácí a zahraniční politika

Související články



Institut pro evropskou politiku EUROPEUM
Staroměstské náměstí 4/1
Praha 1 - Staré Město
110 00

tel.: +420 212 246 552
email: europeum@europeum.org
https://www.europeum.org