POZVÁNKA: Jakou chceme EU v roce 2025? Sociální Evropa

Zveme Vás na další debatu ze série "Jakou chceme EU v roce 2025?" o sociální politice Evropské unie, větší míře harmonizace národních systémů a o tom, zda větší integrace v sociální oblasti dává pro ČR smysl. Debata proběhne ve středu 30. září 2020 od 17:30 do 19:00.

KDY?  Ve středu 30. září 2020 od 17:30 do 19:00.

Od vzniku jednotného vnitřního trhu EU uplynulo již téměř 30 let. Za tu dobu se tento trh výrazně rozvinul, což způsobilo, že dodavatelské řetězce v EU jsou navzájem propojené napříč Evropou a překračují hranice národních států. To pomohlo zvýšit životní úroveň v Evropě, nicméně společný trh se začal negativně projevovat na národních sociálních systémech, které se postupně dostaly pod tlak. Zatímco kapitál, zboží, služby a pracovní síla mohli volně proudit a koncentrovat bohatství v ekonomických centrech, vznikaly nové ekonomické periferie. Vysoké rozdíly v životní úrovni stejně jako různě silné ekonomiky jednotlivých zemí začaly výrazně ovlivňovat národní systémy sociálního zabezpečení. Z tohoto důvodu se začalo uvažovat o postupné harmonizaci národních systémů tak, aby jednotlivé členské státy nemohly používat sociální dumping ke zlepšení své konkurenceschopnosti. V roce 2017 přišla Evropská komise s 20 základními principy a právy, které by evropské sociální systémy měly respektovat. Zároveň s tím se postupně objevily návrhy na harmonizaci minimální mzdy apod. Otázkou je, zdali něco takového pro Českou republiku dává smysl, a jak by se k těmto návrhům měla česká vláda postavit. 

Ohrozí větší koordinace v sociální oblasti českou konkurenceschopnost? Jaká podoba integrace v sociální oblasti dává pro ČR největší smysl? Je pro Evropskou unii nutná spolupráce v sociální oblasti? A proč se dnes o sociálním pilíři EU mluví?

Nad tímto tématem s Vámi budou tentokrát debatovat následující hosté:

  • Radka Maxová, poslankyně Evropského parlamentu, ANO, Renew Europe

  • Martina Štěpánková, náměstkyně pro řízení Sekce Evropských fondů a mezinárodní spolupráce, Ministerstvo práce a sociálních věcí České republiky

  • Petr Vojtíšek, akademik, Filozofická fakulta UK

Debatu bude moderovat Vít Havelka, Institut pro evropskou politiku EUROPEUM.

Akci budeme vysílat online, přímý přenos budete moct sledovat na Facebooku. Řečníků se budete moct ptát na své dotazy přímo během debaty pomocí komentářů pod videem.

Debatu najdete také na Facebooku.

#EU # Česká republika #sociální politika

Vít Havelka
Seniorní výzkumný pracovník

Expertiza: Institucionální vztahy EU se členskými státy, europeizace, transformativní role Evropské unie

Související články



Institut pro evropskou politiku EUROPEUM
Staroměstské náměstí 4/1
Praha 1 - Staré Město
110 00

tel.: +420 212 246 552
email: europeum@europeum.org
https://www.europeum.org