POZVÁNKA: Jakou chceme EU v roce 2025? Zelená politika a dekarbonizace

Institut pro evropskou politiku EUROPEUM Vás srdečně zve na online debatu na téma budoucnosti EU. Akce proběhne v úterý 14. dubna.

Nová Evropská komise považuje nutnost čelit změnám v  oblasti klimatu a technologického vývoje za jeden z hlavních cílů své činnosti. I z toho důvodu je jedním z jejích hlavních cílů dosáhnout klimaticky neutrální ekonomiky do roku 2050. Současná koronavirová krize ale představuje problém, který může značně pozměnit původní záměry a je otázkou, do jaké míry bude nutné přepracovat či minimálně integrovat plány Komise do strategie znovunastartování evropské ekonomiky po snížení zdravotních rizik. 
 
Naprosto zásadní roli v plánu Komise měla hrát dekarbonizace, tedy omezení zdrojů energie, které vypouštějí skleníkový plyn CO2, a zvyšování investic do obnovitelných zdrojů. V rámci dekarbonizace ekonomik členských států se měla Evropská unie stát světovým lídrem ve snižování emisí CO2. V ideálním případě by se tak Evropa stala modelem v integraci nízkouhlíkových technologií v ekonomice, přičemž vymáhání tohoto modelu by podpořila omezením výdajů na dovoz fosilních paliv, omezením dopravních prostředků poháněných spalovacími motory, či zavedením speciálních cel zaměřených na uhlíkovou náročnost výroby dováženého zboží. Je však otázkou, jak to s těmito plány bude v následujících letech.  

Jaké jsou důvody přijetí závazku klimatické neutrality do roku 2050? Jaké dekarbonizační scénáře existují a jaká jsou jejich pozitiva a negativa? Je dekarbonizace nebezpečím pro evropské hospodářství, nebo spíše novou příležitostí? Jaké problémy může očekávat Evropa ve spojitosti s kroky směřujícími ke klimatické neutralitě? Kdo bude rozhodovat o konkrétní cestě a jakou roli může by v tomto směřování hrát Česká republika? A jak se plánované změny dotknou našeho každodenního života? Ptejte se do komentářů!

Pozvání do debaty přijali:

  • Kateřina Davidová, výzkumná pracovnice, EUROPEUM Institute for European Policy
  • Anna Kárníková, ředitelka, Hnutí DUHA - Přátelé Země Česká republika
  • Pavel Zámyslický, ředitel, Odbor energetiky a ochrany klimatu, Ministerstvo životního prostředí

Debatou bude provázet Vít Havelka, EUROPEUM Institute for European Policy.

Akci budeme vysílat online, přímý přenos budete moct sledovat tady na Facebooku EUROPEUM. Řečníků se budete moct ptát na své dotazy přímo během debaty pomocí komentářů pod videem.

 

#EU # budoucnost # debata

Vít Havelka
Seniorní výzkumný pracovník

Expertiza: Institucionální vztahy EU se členskými státy, europeizace, transformativní role Evropské unie

Žiga Faktor
Zástupce ředitele a vedoucí bruselské kanceláře

Expertíza: Rozšiřování EU, integrace zemí západního Balkánu, vztahy EU s Tureckem, slovinská politika

Kateřina Davidová
Seniorní výzkumná pracovnice

Expertíza: Energetická a klimatická politika EU, ochrana životního prostředí

Související články



Institut pro evropskou politiku EUROPEUM
Staroměstské náměstí 4/1
Praha 1 - Staré Město
110 00

tel.: +420 212 246 552
email: europeum@europeum.org
https://www.europeum.org