REPORTÁŽ: Jaká je budoucnost financování vědeckého výzkumu v EU?

23.6. proběhla online debata pořádaná Eurocentrem Praha ve spolupráci s Institutem pro evropskou politiku EUROPEUM. V roli diskutujících se jí zúčastnili Lucie Núñez Tayupanta, vedoucí Oddělení pro Evropský výzkumný prostor Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy, a David Uhlíř, zástupce ředitele pro strategii Jihomoravského inovačního centra (JIC). Debatu moderovala Ludmila Johnová, ředitelka Eurocentra Praha.

Pouze společně můžeme uspět v globální konkurenci

Uhlíř připomněl, že založení Evropského výzkumného prostoru se datuje přibližně dvě dekády nazpět a za jeho zřízením stála snaha Evropu propojit v do té doby značně fragmentované oblasti výzkumu. Úvahy byly podle Uhlíře následující: „Věda je nadnárodní a svět se globalizuje, chce-li Evropa zůstat konkurenceschopná, musíme spojovat síly a kapacity."

To se podle Uhlíře postupně naplňuje, avšak v různých sférách výzkumu různým tempem. Nejhlouběji zatím tato internacionalizace a transnacionalizace výzkumu postoupila v oblastech, kde již před vznikem Evropského výzkumného prostoru měla spolupráce významnější tradici, na níž bylo možné navazovat – tedy v akademické sféře.

Celou debatu si můžete pustit zde nebo si přečíst článek zde.

#EU #Výzkum #financování

Související články



Institut pro evropskou politiku EUROPEUM
Staroměstské náměstí 4/1
Praha 1 - Staré Město
110 00

tel.: +420 212 246 552
email: europeum@europeum.org
https://www.europeum.org