POZVÁNKA: Café Evropa online: Ekonomická obnova po koronaviru – jak může pomoci EU?

Institut pro evropskou politiku EUROPEUM Vás srdečně zve na další debatu ze série Café Evropa. Stejně jako debata předchozí, bude i tentokrát vysílána online z důvodu opatření proti koronaviru. Debata bude zaměřena na ekonomickou obnovu po koronaviru. Debata proběhne ve čtvrtek 7. května.

  • čtvrtek 7. května 17:30 - 19:00 na Facebooku Café Evropa

Současná pandemie koronaviru a její následky zasáhly celý svět a není jasné, jak dlouho ještě krize potrvá. Vedle bezprostředního ohrožení životů a zdraví obyvatel,  které si vyžádalo mnohdy bezprecedentní kroky jednotlivých vlád, bude mít současná krize také zásadní dlouhodobé hospodářské a finanční dopady. Mezi ně patří především negativní vliv pandemie a některých opatření na evropskou, ale i světovou ekonomiku. V současnosti již jednotlivé země a Evropská unie podnikají kroky, jež by měly tyto nepříznivé dopady, které se přímo dotýkají také životů běžných obyvatel, zmírnit. Členské státy, včetně České republiky, a jednotlivé firmy a jednotlivci  budou muset vynaložit velké úsilí, aby se jim podařilo ekonomiku po skončení krize opět nastartovat a vrátit do stavu před koronavirovou pandemií.

Které státy jsou nejvíce postiženy ekonomickými následky pandemie a do jaké míry krize dopadá na českou ekonomiku? Jaká odvětví zasáhla krize nejvíce a jakým způsobem se dotkne našich životů? Jaké kroky již Evropská unie učinila v podpoře jednotlivých států a co dalšího by bylo potřeba na evropské úrovni dělat k řešení negativních dopadů? Jak mohou státy spolupracovat na ekonomické obnově po koronaviru? Máme očekávat, že se státy v řešení krize více semknou, nebo budou řešit dopady koronaviru spíše nekoordinovaně? Měla by Česká republika výhodnější pozici a lepší možnosti k obnově své ekonomiky, kdyby byla součástí eurozóny?  Jak současná krize může u nás ovlivnit diskuzi o euru? Před jakými scénáři vývoje naše hospodářství nyní stojí? A jak dlouho se může naše ekonomika ze současné krize vzpamatovávat a co je nutné udělat k jejímu znovunastartování?

Hosty dalšího debatního podvečera budou:

  • Danuše Nerudová, rektorka, Mendelova univerzita v Brně
  • Luděk Niedermayer, poslanec, Evropský parlament, TOP 09, EPP 
  • Radek Špicar, viceprezident, Svaz průmyslu a dopravy ČR

Debatu bude moderovat Ondřej Houska, Hospodářské noviny

Debatu Café Evropa organizuje Zastoupení Evropské komise v ČR, Kancelář Evropského parlamentu a Institut pro evropskou politiku EUROPEUM. Událost najdete také na Facebooku.

Akci budeme vysílat online, přímý přenos budete moct sledovat na Facebooku Café Evropa. Řečníků se budete moct ptát na své dotazy přímo během debaty pomocí komentářů pod videem.

Máte-li jakýkoliv dotaz, obrátit se na nás můžete na e-mailu debaty@cafe-evropa.cz.

 

#EU # COVID-19 # Ekonomika

Martin Vokálek
Výkonný ředitel

Expertiza: Ekonomická problematika, Evropská bezpečnost a NATO, válečné zločiny a mezinárodní právní problematika.

Související články



Institut pro evropskou politiku EUROPEUM
Staroměstské náměstí 4/1
Praha 1 - Staré Město
110 00

tel.: +420 212 246 552
email: europeum@europeum.org
https://www.europeum.org