POZVÁNKA: Prague Climate Talks — USA zpátky ve hře: co čekat od americké klimatické politiky?

Rádi bychom vás pozvali na první letošní Prague Climate Talks zaměřující se na expertní diskuse na témata spojená se změnami klimatu. Debatu organizuje Institut pro evropskou politiku EUROPEUM společně s Heinrich-Böll-Stiftung Prague pod záštitou OSN Česká republika. Mediálním partnerem projektu je Deník N. Ve čtvrtek 29. dubna se zaměříme na nové klimatické změny v USA po zvolení prezidenta Joea Bidena. Událost proběhne od 17:00 do 18:30 hodin online na našem Facebooku.

Jedním z prvních rozhodnutí Joea Bidena po jeho inauguraci v lednu 2021 byl oficiální návrat USA zpět mezi signatáře Pařížské dohody. Mezi jeho nejdůležitější plány patří dosažení klimatické neutrality do roku 2050 a stoprocentní dekarbonizace energetiky do roku 2035. Tyto cíle jsou doprovázeny bezprecedentním investičním plánem, ve kterém jsou na klimatické investice vyhrazeny 2 biliony dolarů.

Jaké geopolitické důsledky můžeme od návratu druhého největšího světového producenta emisí do hry očekávat? Jaký dopad to bude mít na klimatickou a zahraniční politiku EU? Budou USA následovat i další významné ekonomiky, jako např. Rusko nebo Čína?

Hosty debaty budou:

  • Katharine Klačanský, výzkumná pracovnice, EUROPEUM
  • Michal Broža, pověřený ředitel, OSN Česká republika
  • Martin Jirušek, odborný asistent, Masarykova univerzita v Brně

Debatu bude moderovat Jana Ciglerová, novinářka Deníku N.

Akci budeme vysílat živě na Facebooku. Do debaty se budete moci zapojit přímo během diskuze pomocí komentářů pod videem. Pokud máte již nyní nějaké otázky, pište je prosím do této události

#USA #Joe Biden #klimatické změny

Katharine Klačanský
Výzkumná pracovnice

Expertiza: změna klimatu, ekonomická udržitelnost, environmentální bezpečnost

Kateřina Davidová
Seniorní výzkumná pracovnice

Expertíza: Energetická a klimatická politika EU, ochrana životního prostředí



Institut pro evropskou politiku EUROPEUM
Staroměstské náměstí 4/1
Praha 1 - Staré Město
110 00

tel.: +420 212 246 552
email: europeum@europeum.org
https://www.europeum.org