POZVÁNKA: Café Evropa online: Reakce EU na aktuální mezinárodní dění – jak Evropa obstojí před současnými geopolitickými výzvami?

Zveme Vás na další diskuzi v rámci formátu debat Café Evropa, kterou pořádá Institut pro evropskou politiku EUROPEUM ve spolupráci se Zastoupením Evropské komise v ČR a Kanceláří Evropského parlametu. Debata se bude konat 26. října v 18:00 online na facebooku.

Kdy: 26. října, 18:00–19:30
Kde: online na facebooku Café Evropa


Hosty dalšího debatního podvečera s názvem "Reakce EU na aktuální mezinárodní dění – jak Evropa obstojí před současnými geopolitickými výzvami?" budou:

Ondřej Ditrych, ředitel, Ústav mezinárodních vztahů
Markéta Gregorová, poslankyně Evropského parlamentu, Piráti, Zelení/ESA
Aleš Chmelař, náměstek pro řízení sekce evropské, Ministerstvo zahraničních věcí ČR


Debatu bude moderovat Kateřina Etrychová.

Akci budeme vysílat živě. Do diskuze se budete moci zapojit přímo během debaty pomocí komentářů pod videem. Pokud máte již nyní nějaké otázky, pište je prosím do této události. Živé vysílání bude k dispozici zde: https://www.facebook.com/CafeEvropaCZ/live/.

Současná koronavirová pandemie dopadla na životy každého z nás a Evropská unie se aktivně snaží řešit problémy v řadě oblastí, které byly pandemií či jejími dopady zasaženy. Budoucnost Evropské unie a jednotlivé státy však vedle koronavirové krize do velké míry ovlivňuji i další zásadní události současnosti, na které musí EU efektivně reagovat jako celek. Jedná se například o situaci v Bělorusku, na kterou evropští lídři odpověděli odmítnutím výsledků tamních prezidentských voleb a uvalením sankcí na osoby odpovědné za jejich falšování a za brutální zásahy proti demonstrantům. Situace v Bělorusku, která může mít dopad na celý region a na vztahy s Ruskem, však zůstává stále vyhrocena. Další výzvou pro Evropskou unii a její zahraniční politiku jsou postoje Turecka, ať už k migraci či k těžebním aktivitám ve východním Středomoří ohrožujícím suverenitu některých členských států EU. Zásadní výzvou je i probíhající ozbrojený konflikt v Náhorním Karabachu, kam se upíná pozornost velkých hráčů v regionu, a který vyžaduje rychlá řešení. Evropští ministři zahraničí se také nedávno dohodli na uvalení sankcí proti skupině ruských občanů jako odvetu za otrávení opozičního lídra Alexeje Navalného. Samotnou budoucnost EU pak mohou ovlivnit také nadcházející prezidentské volby v USA a řada dalších událostí, které mohou mít dopad na naší ekonomiku, a i život samotných občanů.


Jak si Evropská unie a její členské státy poradí s aktuálními geopolitickými výzvami, kterým musí i v době pandemie koronaviru čelit? Jaký je postoj Evropské unie k aktuální situaci v Bělorusku a co by mělo být podniknuto k řešení komplikované situace? Jak může vývoj v Bělorusku ovlivnit vztahy s Ruskem a dalšími státy? Měly by členské státy EU v návaznosti na otravu Alexeje Navalného přehodnotit vztahy s Ruskem a podporu projektů jako je Nord Stream 2? Jak by se měla Evropská unie postavit k aktivitám Turecka ve východním Středomoří a dalším postojům tohoto člena NATO? Měla by Evropská unie aktivněji reagovat na konflikt mezi Arménií a Ázerbájdžánem o Náhorní Karabach? A jak mohou nadcházející volby v USA ovlivnit transatlantické vztahy a naši bezpečnost a ekonomiku?

Máte-li jakýkoliv dotaz, obrátit se na nás můžete na e-mailu debaty@cafe-evropa.cz nebo na Facebookové události.

#geopolitické výzvy #Bělorusko #NATO #volby v USA

Martin Vokálek
Výkonný ředitel

Expertiza: Ekonomická problematika, Evropská bezpečnost a NATO, válečné zločiny a mezinárodní právní problematika.

Související články



Institut pro evropskou politiku EUROPEUM
Staroměstské náměstí 4/1
Praha 1 - Staré Město
110 00

tel.: +420 212 246 552
email: europeum@europeum.org
https://www.europeum.org