RTVS: Kandidatura Angely Merkelové

Náš výzkumný pracovník Michal Vít hovořil pro slovenskou televizi RTVS o kandidatuře Angely Merkelové v budoucích německých parlamentních volbách.

Náš výzkumný pracovník Michal Vít pro slovenskou televizi RTVS komentoval kandidaturu Angely Merkelové. Očekává se, že Merkelová bude v i budoucích německých parlamentních volbách kandidovat na německou kancléřku. O její kandidatuře se spekuluje již delší dobu. Merkelová však kandidaturu zatím neohlásila. Její blízcí spolupracovníci však přiznávají, že Merkelová je už ze všech kriz, tj. hospodářská krize, Brexit, uprchlická krize..., unavená. Na německé politické scéně se však žádný nový lídr neočekává a pro Merkelovou by tak pokračování ve vrcholné politice znamenalo logický krok. Ona sama však o budoucnosti v politice nehovoří. 

V případě CDU došlo k tomu, že za vlády kancléřky Angely Merkelové CDU de facto vyčistila politický střed, tedy že byla schopná přitáhnout voliče sociálních demokratů, částečně zelených, částečně liberálů. Tím, samozřejmě, otevřela prostor pro vznik nové strany napravo od CDU. 

 Celý rozhovor můžete shlédnout zde.

#RTVS #Německo #Angela Merkel #parlamentní volby #CDU #AfD

Michal Vít
Výzkumný pracovník (do září 2018)

Oblasti zájmu: Politické strany, národní identita, V4

Související články



Institut pro evropskou politiku EUROPEUM
Staroměstské náměstí 4/1
Praha 1 - Staré Město
110 00

tel.: +420 212 246 552
email: europeum@europeum.org
https://www.europeum.org