iRozhlas: Scholzův kabinet je experiment usilující o nový začátek. Chce modernizaci i tvrdší postup vůči Rusku a Číně

Naše výzkumná pracovnice Kateřina Davidová je zmíněna v článku od iRozhlas.cz, který se věnuje tomu, co slibuje nová německá vláda v čele se sociálním demokratem Olafem Scholzem, který ve středu po 16 letech nahradil dosavadní kancléřku Angelu Merkelovou. Co od nové vlády v Berlíně vlastně čekat?

Podle odbornice na klimatickou politiku a energetiku z Institutu Europeum Kateřiny Davidová na to chce nová německá vláda jít „metodou cukru a biče“, která bude kombinovat finanční podporu pro obnovitelné zdroje s regulacemi fosilních zdrojů, ale i těch obnovitelných.

„Důležitou částí plánu je masivně navýšit investice do rozvoje obnovitelných zdrojů, což je ta finanční stránka. Zároveň se ve smlouvě nachází návrh nastavit jakousi minimální cenu emisní povolenky, pokud by spadla evropská cena pod 60 eur za tunu CO2. To je důležitý signál pro výrobce fosilních zdrojů. A pokud jde o regulace, smlouva obsahuje například plán pokrýt všechny komerční budovy solárními panely nebo vyhradit dvě procenta půdy na nové větrné elektrárny,“ popsala koncem listopadu pro Český rozhlas Plus.

Celý článek najdete zde

#Vláda #Německo #Scholz #Merkel

Kateřina Davidová
Seniorní výzkumná pracovnice

Expertíza: Energetická a klimatická politika EU, ochrana životního prostředí

Související články



Institut pro evropskou politiku EUROPEUM
Staroměstské náměstí 4/1
Praha 1 - Staré Město
110 00

tel.: +420 212 246 552
email: europeum@europeum.org
https://www.europeum.org