ČT24: Komentář k německým volbám

Náš ředitel Vladimír Bartovic v rozhovoru pro ČT24 komentoval výsledek německých parlamentních voleb

Náš ředitel Vladimir Bartovic v rozhovoru pro Studio ČT24 komentoval výsledek německých parlamentích voleb následovně:

Výsledek je pro Evropu hořkosladkým vítězstvím, protože se do německého parlamentu poprvé dostala extremistická strana.  Barevnější Bundestag je jednoznačné negativum, právě kvůli přítomnosti AfD.

O možných změnách německé politiky po volbách, zejména o změně migrační politiky:

 Názor Angely Merkel na migrační politiku se přibližuje zemím střední Evropy, bylo by ale nešťastné, kdyby se nechala zmanipulovat AfD ke změně svého postoje. 

Co stojí za úspěchem Alternativy pro Německo?

Není to jen o protiimigrantské politice. Vidíme, že AfD uspěla zejména ve východních spolkových zemích, takže já zde vidím paralely i s tím, co se děje ve středoevropských zemích, kde tyto strany uspěly.(...) Voliči jsou frustrováni a část z nich hledá odpověď ve stranách, které jim nabízejí lehká řešení, která ale nejsou realizovatelná. (...)  AfD má nulový koaliční potenciál, má ale možnost tlačit na A. Merkelovou a to tím negativním způsobem, tzn. že bude dále rozsévat extrémistické názory a bude se ji snažit nadále vychylovat doprava.

O neúspěchu M. Schulze a perspektivách SPD

,,Pro SPD je to asi nejlepší řešení, protože velká koalice je vyčerpala. Nejsou schopni přicházet s tématy, která by zaujala voliče. (...) Bude záviset na tom, jakou A. Merkelová domluví koalici, protože tam má dvě velice nesourodé strany co se týče názorů na EU - FDP a Zelené. Možná se dočkáme toho, že Merkelová bude muset hledat podporu i u opozičních sociálních demokratů. 

​Celý rozhovor je k dispozici v Archivu ČT24 v čase mezi​ [0:00-7:15].

 

 

 

 

 

#německévolby #německo #spd #cdu #merkel

Expertiza: Institucionální problémy EU, Ekonomicke a Měnové Unie, Euro a Evropský rozpočet, Brexit, zahraniční politika EU, rozšíření EU na Západní Balkán, Slovenská zahraniční a domácí politika a ekonomické problematiky

Související články



Institut pro evropskou politiku EUROPEUM
Staroměstské náměstí 4/1
Praha 1 - Staré Město
110 00

tel.: +420 212 246 552
email: europeum@europeum.org
https://www.europeum.org