RTSV: Počet migrantů, kteří žádají o azyl v Německu klesá. Mezinárodní ochranu již hledá méně lidí a to i díky opatření ministerstva vnitra.

Náš Christian Kvorning Lassen komentoval v rozhovoru pro stanici RTVS celkovou situaci v Německu, kde došlo ke snížení počtu migrantů žádající o azyl. Snížení pomohla i dohoda s Tureckem a tím uzavření Balkánské cesty, nebo spolupráce s Líbií. Německé ministerstvo vnitra chce, aby tento počet byl ještě nižší.

Náš Christian Kvorning Lassen komentoval v rozhovoru pro stanici RTVS celkovou situaci v Německu, kde došlo ke snížení počtu migrantů žádající o azyl přibližně 190 000 lidí, což je přibližně o 100 000 lidí méně jako rok předtím. Německé ministerstvo vnitra chce, aby tento počet byl ještě nižší. Toho chce dosáhnout snižováním dávek pro migranty. Snížení pomohla i dohoda s Tureckem a tím uzavření Balkánské cesty, nebo spolupráce s Líbií. 

Rodina se statusem útečenců se čtyřmi dětmi dostává 1700 eur měsíčně a proto dalším logickým krokem ke snížení počtu žadatelů o azyl je snížení těchto dávek. 

Je to součástí diskuze, jak snížit ekonomickou zátěž  Německa. Mohlo by to pomoct odradit některé ekonomické migranty. Uvidíme, jak se s touto výzvou popasuje nová vláda Německa. Jde však o rozumné řešení, které by mohlo nalézt podporu. 

Výzva je též v boji s rostoucí kriminalitou. Podle nedávné studii se zvýšil počet násilných trestných činů v uplynulých letech o 10%. Za většinu z těchto trestných činů stojí právě přistěhovalci. 

Je to pravda. V historii vždy platilo, že migrace způsobuje vzrůst kriminality. Na druhé straně je však dobré připomenout, že dobře integrovaní migranti přispívají do společnosti ekonomicky víc, než domácí obyvatelé.

Celý rozhovor je dostupný na RTVS [15:00-17:50].

#Migrace #Německo #Azyl #RTVS

Christian Kvorning Lassen
Zástupce ředitele & vedoucí výzkumu

Expertiza: Migrace/evropská migrační krize, zahraniční politika EU, mezinárodní právo týkající se humanitárních intervencí, skandinávská politika, populismus

Související články



Institut pro evropskou politiku EUROPEUM
Staroměstské náměstí 4/1
Praha 1 - Staré Město
110 00

tel.: +420 212 246 552
email: europeum@europeum.org
https://www.europeum.org